Nem adta ki a Google a wifi-adatokat a hatóságnak

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem adta át a német adatvédelmi hatóságoknak azokat az adatokat a Google, amelyeket a cég Street View utcai panorámaképeket készítő autói rögzítettek nyílt wifi-hálózatokról.
Vágólapra másolva!

A német adatvédelmi hatóság tanulmányozásra kérte be a begyűjtött adatokat, amelyeket a keresőcégnek május 26-áig kellett volna eljuttatnia a szervezeteknek, ám ez nem történt meg - nyilatkozta a BBC-nek a hamburgi adatvédelmi biztos, Dr Johannes Caspar. Mint arról korábban beszámoltunk, a Google még május közepén sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a panorámaképeket rögzítő autói "tévedésből" wifi-hálózatok adatait is begyűjtötték. Korábbi sajtóhírek szerint 2006 óta a Street View szolgáltatásban elérhető utcai panorámafelvételeket rögzítő autók mintegy 600 gigabájtnyi adatot rögzítettek a nyílt, titkosítást nem használó vezeték nélkül hálózatokról.

A Google szóvivője egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy miért nem adták át az adatokat a hatósági vizsgálatokra, a társaság későbbre ígért tájékoztatást a témában. Caspar a BBC-nek azt mondta, tapasztalataik szerint a keresőcég mindig azt tartja jó stratégiának, hogy mindig az utolsó pillanatig visszatartsa a válaszokat. Bár a vállalat elnök-vezérigazgatója, Eric Schmidt szerint az adatgyűjtéssel senkinek nem okoztak kárt, a Google végül beismerte, hogy nem volt felhatalmazása a wifihálózatok feltérképezésére, és hiba volt az adatgyűjtés. Az eljárás bírálói szerint azért veszélyes adatbázist készíteni a nyílt, azaz bárki közelben tartózkodó számára elérhető hálózatokról, mert azt például internetes bűnözők is használhatják, ha anonim módon akarják használni a világhálót.

Miután a világ számos országában hasonlóképp jártak el az elmúlt években, több ország adatvédelmi biztosa is tárgyalásokat folytat a társasággal a témában. A német szakértők azért kérték be a rögzített adatokat, hogy megvizsgálják, pontosan milyen információk kerültek a társaság birtokába, míg brit kollégáik az adatok megsemmisítésére utasították a keresőcéget. Ugyanakkor az Electronic Frontier Foundation nevű civil szervezet azt is megkérdőjelezi, hogy van-e bármi értelme a begyűjtött adatbázist eljuttatni hatóságoknak, mivel az gyakorlatilatg a privát szféra további megsértésével jár.