Word és Excel a böngészőben: itt az Office Web Apps

Vágólapra másolva!
A felhőbe költözött a Microsoft Office. Az irodai szoftver böngészőben futó változatával bárhol használhatjuk összes dokumentumunkat, táblázatunkat és prezentációnkat úgy, hogy még egy pendrive-ot sem kell zsebre vágnunk. Kipróbáltuk az Office Web Appsot, a Google Dokumentumok egyenetlenre sikerült, de nagy ambíciókkal rendelkező kihívóját.
Vágólapra másolva!

Az internetre költöztette irodai csomagját, az Office-t a Microsoft. Az Office 2007 webes megfelelőjének számító netes szoftvercsomag azt ígéri, hogy a világon bárhol tudjuk szerkeszteni, bemutatni dokumentumainkat egy internetképes számítógép birtokában, anélkül, hogy laptopot cipelnénk magunkkal, vagy hagyományos Office-szal is felszerelt komputert hajkurásznánk. Az online dokumentumkezelők másik előnye, hogy a munkahelyen akárki számítógépén megnyithatjuk fájljainkat, illetve több munkahely, otthoni munka vagy éppen a kávéházi "iroda" között mozogva sem kell mindenhová saját laptoppal vagy pendrive-on tárolt fájlokkal közlekednünk.

Az adatok eléréséhez csak Live.com regisztrációra és böngészőre van szükség, és bármelyik számítógépről vagy okostelefonról hozzáférhetünk az információkhoz. A módszer elvben arra is alkalmas lenne, hogy többen dolgozzanak ugyanazon a szövegen, anélkül, hogy dokumentumokat kellene emailen körbeküldözgetni, ám ezt a Microsoft Office Web Apps egyelőre nem teszi lehetővé.

A weben számos hasonló szolgáltatáscsomag közül válogathatunk, ezek közül a legismertebb a Google Dokumentumok, azonban a Microsoft megoldását mégis sokan várták, hiszen ezt használva az Office már jól megszokott felületével, kezelési módjával találkozunk - nem kell új logikát, menüket megtanulnia a régi Microsoft ügyfeleknek.

Magyarul még nem beszél a web Office

A Google Dokumentumok babérjaira törő alkalmazás egyelőre csak a francia, spanyol, német és angol nyelveket támogatja. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt és jegyzetelő programot azok a felhasználók is kipróbálhatják, akiknek más az anyanyelvük, ám a helyesírás-ellenőrző és néhány nyelvi extra nem fog rendelkezésükre állni.

Forrás: [origo]
A Word sikerült a legjobban a Web Apps közül

A szerkesztő használatához mindösszesen egy ingyenesen regisztrálható Live.com azonosítóra - tehát egy MSN-címre - van szükség. Az alkalmazás nem válogat a böngészők között, a lényeges funkciók az összes modern browserben működnek. Az Office Web Apps már kilenc hónapja elérhető volt tesztelők egy zárt csoportjának. A 2009 szeptemberében bemutatott szolgáltatást mostantól kezdve mindenki használhatja. Az elérések beállításában viszont történhetett némi fennakadás, nem minden kollégánk tudott belépni a szerkesztőbe, volt, aki csak a tárhelyül szolgáló Live Skydrive nyitóképernyőjéig jutott el - ezek a jelenségek azonban minden bizonnyal csak az indulás körüli nehézségeknek tudhatók be.

Nyomokban olyan, mint egy igazi Office

Nem lehet panasz a webes irodai csomag által kínált funkciók széles körére. Az Office Web Apps az összes olyan műveletet tudja, amelyekre egy tipikus munkanapon szükség lehet, ráadásul még a külleme is hasonló a szalagmenüs 2007-es Office-hoz. A Wordben például a szöveget szabadon lehet formázni, stílusozni, színezni. Képeket és clipartokat lehet beilleszteni, táblázattal lehet gazdagítani a dokumentumot.

A PowerPointban diasort készíthetünk képekkel, adatsorok bemutatását megkönnyítő Smart Artokkal, diagramokkal, adatsorokkal. Videókat és hangokat azonban már nem enged beszúrni a program, pedig a Skydrive 25 gigabájtos háttértárán azok is bőven elférnének. A diákat természetesen át is lehet rendezni utólag, sőt még vetíteni is lehet a webes prezentációs szoftvert használva.

Forrás: [origo]
Egyszerűbb prezentációkhoz jó a webes PowerPoint

Legbonyolultabbra az Excel sikeredett. A táblázatkezelő netes variánsa lassú, barátságtalan, nehezen kezelhető program lett. Míg a Wordöt és a PowerPointot nyugodtan ajánljuk átlagos használatra, az Exceltől óva intünk mindenkit. Hasonlóan barátságtalan lett a OneNote jegyzetelő alkalmazás Web Apps verziója is. Az asztali programként gyors, az előre megírt vagy internetről lementett szövegdarabokkal való legózást megkönnyítő program egyszerű szövegszerkesztővé fajult az online változat fejlesztése során.

Forrás: [origo]
A Web Apps kistestvére a Facebook-azonosítóval működő Docs.com

A Microsoft webalkalmazásai egy ponton maradnak el nagyon a Google hasonló szolgáltatásától. A konkurens gyakran, észrevétlenül és automatikusan mentő szoftvereihez képest az Office Web Apps szerkesztőmezeje mentéskor beszürkül, csupán egy pörgő mentés ikont látunk, s ez alatt nem lehet dolgozni a dokumentumban. Mivel ez elég zavaró, ezért automata mentésre csak ritkán kerül sor, így viszont a webalkalmazásban fellépő hibákkal nagy mennyiségű munkát lehet elveszteni. A problémára nem találtunk annál jobb megoldást, mint hogy gyakran kell nyomogatni a mentés gombot.

Nem működik még minden funkció

A Microsoft ingyenes webes irodai csomagja a legtöbb böngészőben remekül működik, amíg csak szöveget szeretnének szerkeszteni a felhasználók. A fejlettebb, az asztali Office csomaggal való együttműködést lehetővé tevő funkciókat azonban nem sikerült használatba vennünk a legfrissebb Firefox és Chrome böngészőket használva.

Forrás: [origo]
Nem nyert, kérjük, próbálja újra egy másik böngészővel

Internet Explorerrel már az integráció is remekül működik. A böngészőből az asztali Wordbe átküldött szöveg szerkesztése zavartalanul folytatódik, sőt az elmentett szöveg megjelenik az Office Live-on is. Hasonlóan jól megy az Excel táblázatok megosztása és a prezentációk szinkronja is. Az irodai csomag jegyzetelős szoftverénél, a kevéssé ismert OneNote-nál azonban már fellépnek problémák. A vázlatunk nem jut el az asztali programig, csak egy semmitmondó hibaüzenetetet kapunk arról, hogy az általunk használt böngésző nem megfelelő.

Mobilról is elérhetők a dokumentumok

Az Office Web Appsszal létrehozott és a SkyDrive-on tárolt prezentációkat, szövegeket és táblázatokat nem csak laptoppal vagy asztali géppel lehet elérni. A legtöbb okostelefon böngészőjéből is meg lehet nyitni a felhőben tárolt adatainkat. A Microsoft közlése szerint a Windows Mobile 5-öst vagy annál újabb rendszert használó windowsos okostelefonok, a legalább 4-es verziószámú rendszert futtató Blackberryk, a Nokia S60-as mobiltelefonok és az újabb Opera Mobile böngészőkkel felszerelt készülékek teszik majd zsebre vághatóvá az irodai munkát.

Kisebb és nagyobb Office is van

A Microsoft rendelkezik egyszerűbb, csak néhány dokumentummal zsonglőrködő felhasználóknak szánt szolgáltatással is. A Docs.com címen található szerkesztőben ugyanúgy lehet Excel, PowerPoint és Word dokumentumokat kezelni, ahogy a most elindult Office Web Appsben, ám bonyolultabb könyvtárrendszert nem enged létrehozni a szolgáltatás. Az oldal inkább arra jó, hogy barátainkkal egyszerűen tudjuk megosztani írásainkat. A Docs.com-hoz nem kell külön regisztráció, a Facebook azonosítóval rendelkezők a közösségi oldalon használt jelszóval a szövegszerkesztőt is használhatják.

Forrás: [origo]
Egy projekt összes dokumentuma elfér egy munkaasztalon

A vállalatoknak és a több fájlba dolgozó projekteket vezetőknek az Office Live Workspace-t szánja a Microsoft. Egy munkaterületethez akár száz felhasználót is hozzá lehet adni, akik több különböző dokumentumtípuson dolgozhatnak együtt.

Verdikt: erős kezdés egy nagyon félkész termékkel

A Office Live-nak két komoly hátránya van a Google Dokumentumokhoz képest. Az egyik az, hogy első látásra nagyon bonyolult lett a kezelői felület. Csak hosszas keresgélés után találtuk például meg, hogyan lehet a Firefoxban nem működő Office integráció helyett egyszerűen letölteni a böngészőben megírt dokumenumokat asztali gépünkre.

Ezenfelül pedig még mindig vannak olyan részei az Office Web Appsnak, amelyek egyszerűen nem működnek. Több felhasználó egyelőre nem tud ugyanabban a dokumentumban dolgozni, az asztali és a webes Office közti szinkronizáció nem megy minden program esetében, a dokumentumok megosztása pedig teljesen esetlegesen működik. Időnként még a böngészőből feltöltött fájlokat sem sikerül megnyitni szerkesztésre. Magányos dolgozóknak többnyire már ma is jók a Microsoft webes irodai megoldásai, a közös munkát azonban egyelőre inkább csak nehezítenék - ezzel érdemes megvárni, míg az - egyébként a mai gyakorlattól egyáltalán nem idegen módon - túl hamar publikussá tett csomagot konszolidálják a fejlesztők.