Az idősek nem állítják be a Facebookot

Vágólapra másolva!
Egy amerikai felmérés eredményei szerint leginkább a fiatal felhasználók szánnak időt arra, hogy megfelelően beállítsák Facebook-profiljuk adatvédelmi paramétereit vagy más online elérhető adataik hozzáférhetőségét, az idősebbek többnyire nem törődnek ezzel.
Vágólapra másolva!

A Pew Internet & American Life Project felmérése szerint a legtöbb internethasználó mostanra már tisztában van a világháló veszélyeivel, ezért a felnőtt netezők 57 százaléka már időnként rákeres saját nevére, hogy megtekintse, milyen információk érhetők el róla a világhálón.

Míg 2006-ban a felnőtt felhasználók csupán 20 százaléka rendelkezett saját profillal valamelyik közösségi oldalon vagy blogszolgáltatónál, mostanra már 46 százalékuk mondhatja el ugyanezt magáról. Négy évvel korábbanhoz képest sokkal gyakrabban keresnek rá a netezők olyan személyekre, akiket korábban ismertek, de elveszítették velük a kapcsolatot: a tanulmány eredményei szerint 46 százaléka cselekedett már így, 38 százalék pedig saját barátairól szerzett így extra információkat. A statisztikák szerint egyébként 2006-hoz képest mostanra kétszeresére nőtt az esélye annak, hogy egy rég nem látott ismerőst felkutassunk az interneten.

Nem vigyáznak adataikra az idősek

Ugyanakkor a felmérés szerint leginkább csak a 18-29 éves korosztály tagjai törődnek adataik védelmével: 44 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy korlátozta bizonyos személyes információk hozzáférhetőségét. A 30-49 éves korcsoport csupán 33 százaléka cselekedett hasonlóképp, az 50-64 éveseknek azonban már csak a negyede, az ennél idősebbeknek pedig csak 20 százaléka szánt ilyesmire.

A közösségi oldalak adatlapjain publikált információk hozzáférhetőségét is leginkább a fiatal, 18-29 év közötti felnőttek korlátozzák: 71 százalékuk számolt be erről. Az 50-64 éves korosztály tagjai közül csak 55 százalék számol be erről. A Pew statisztikái szerint az idősebb felhasználók sokkal inkább megbíznak egy-egy oldal működtetőibe, mint a fiatalok, bár a legidősebb netezők egy része egyáltalán nem bízik meg senkiben - nyilatkozatai szerint legalábbis.