Rákosi hajjal és Horthy fehér lovon: újabb filmhíradók kerültek a netre

Vágólapra másolva!
A harmincas-negyvenes évek hangos filmhíradói után 1914 és 1924 között készült némafilmes híradókat is meg lehet nézni a Filmhíradók Online weboldalán. A felvételek a történelmi személyek, így Kun Béla, Horthy vagy Rákosi mellett olyan hétköznapi emberek életébe is betekintést nyújtanak, mint egy korabeli tolonckocsis, vagyis rabszállító, és egyik lehetséges utasa, Gyimes doktor, a diplomás kasszafúró.
Vágólapra másolva!

Az 1931-től 1943-ig terjedő időszak 5183 filmhírének bemutatásával tavaly indult Filmhíradók Online most közel 3 órányi új anyaggal bővült - adta hírül a szolgáltatást üzemeltető Neumann Nonprofit Kft.. A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) egy 1914-es híradó, a Tanácsköztársaság alatt forgatott, úgynevezett Vörös Riport Filmek, a Horthy-féle hatalomátvételt követő, majd a Trianon után készült Corvin és Concordia Híradók közreadásával gyarapítja tovább a korlátozás nélkül, mindenki számára ingyenesen elérhető, magyar nyelvű online tartalmak körét.

A gyűjtemény új felvételeinek többsége Magyarország történelmének, azóta kulcsfontosságúvá vált politikai és harci eseményeit rögzíti, de ahogy az eddig a netre került filmhíradókban is látható volt, a fennmaradt hírek között helyet kapnak a civil lét, a hétköznapi élet kisebb-nagyobb történései is. A némafilmes híradókon láthatjuk a Tanácsköztársaság idején, még dús frizurával szónokló Rákosi Mátyást, Horthy Miklós Budapestre való bevonulását, de a felvételek megörökítették az első világháború előtti város színes eseményeit is.

Horthy bevonulása Budapestre már bárhová beágyazható

A húszas évekből az egyik filmhíradó már beszámol egy pokolgépes merényletről, és az államrendőrség reprezentatív jelenléte is rányomja a bélyegét a híradásokra, de megismerhetjük Stipka Flórián, "a pesti csirkefogók tolonckocsisa", vagyis egy egykor rabomobil vezetőjének hétköznapjait is.

A filmhíradók gyűjteménye részletes leírással rendelkezik: a Filmhíradók Online adatbázisában témák, személyek, helyszínek, évek, hónapok és nyelvek szerint rendezhetők és szűrhetők a mozgóképes tartalmak, a feldolgozás során oktatási és történettudományi kulcsszavakat is kaptak a bejátszások, sőt, maga az elhangzó szöveg és a feliratok minden egyes szava is kereshető. A látogatók maguk is kommentezhetik, kulcsszavazhatják a felvételeket, és azok szabadon beágyazhatók más weboldalra is, akárcsak a videomegosztók videói.