A Google-t cenzúráznák a brit jogvédők

Vágólapra másolva!
A jogsértő tartalmakra mutató linkek eltávolítását kéri a British Phonographic Industry, a brit lemezkiadókat tömörítő iparági szervezet a Google keresőjéből.
Vágólapra másolva!

A szervezet 38 olyan linkre hívja fel a keresőóriás figyelmét, amelyek mögött a BPI tagjai által készített zene található. A linkekben egy közös van: egyik se a Google által üzemeltetett szolgáltatásra mutat, hanem olyan letöltős szolgáltatásokra, amiket a kereső talált meg a művészek nevét beírva. A kifogásolt oldalak között található a MegaUpload, a SendSpace és a UserShare is.

Az eltávolítási kérést nyomatékosítandó a BPI példakereséseket is mellékelt, amikre garantáltan jogsértő találatokat ad ki a Google. Az egyik K'naan Wavin' flag című számához segíti hozzá a kalózkodni vágyó netezőt, a másik pedig Dizzee Rascal Dirtee Disco című slágerére mutat.

Forrás: [origo]
K'naanra keresve az első két találat letöltéssel is kecsegtet

A keresett szám címére és előadójára való rákeresés nem számít túlzottan új trükknek - jegyezte meg a BPI kéréséről hírt adó Guardian újságírója. A netezést megkönnyítő trükkökről szóló blogok - például a Lifehacker - már évekkel ezelőtt megírták, hogyan lehet mp3-akat találni az interneten.

A Google többnyire hajlandó eltávolítani a szerzői jog által védett anyagokra mutató linkeket - nyilatkozta Adam Liversage, a BPI szóvivője a CNetnek.

Még csak egy példa volt arra, hogy a kereső találatai közül törölt volna jogsértő tartalmakra mutat linkeket a Google. 2009 októberében a The Pirate Bay torrentoldalra mutató hivatkozások tűntek el a keresőből, ám a tilás csupán pár napig tartott. A cég hagyományosan arra hivatkozik, hogy ők csak kereshetővé teszik a weben található anyagokat, szervereiken nem tárolnak jogsértő fájlokat.