Zeneboltot várnak a Google-től

Vágólapra másolva!
Zeneboltot és előfizetéses zenehallgató szolgáltatást fog bemutatni a Google. A pletykák szerint már idén vehetünk dalokat a keresőóriástól.
Vágólapra másolva!

Az Apple iTunes boltjának kihívóján dolgoznik a Google, ha igazak a Wall Street Journal által összegyűjtött zeneipari pletykák. Idén még csak a Google keresőmotorjához kötött zeneletöltési szolgáltatás indul el, jövőre viszont már előfizetéses modellben is lehet majd zenéhez jutni. A lap értesülései arra nem terjednek ki, hogy a Google kötött-e már szerződéseket, vagy még csak tapogatózik a kiadók felé.

A Google a tavalyi év végén kezdett el érdeklődni a zeneszolgáltatás iránt. Első látványos lépése az volt, hogy a kereső találati listájában kiemelt helyre tette a szerződött partnereinek - a Pandorának és az iLike-nak - a dobozait. A Music OneBox nevű megoldás (ami jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el) akkor jelenik meg, ha a felhasználók dalok címére, szövegére keresnek. A számokat a felhasználók meg is hallgathatják egyszer ingyenesen, a további hallgatásokért, letöltésért azonban már fizetni kell.

A Wall Street Journal szerint az Apple iTunes zeneáruházának kihívóját a zeneipar is üdvözölné. Az NPD piackutató adatai szerint az Egyesült Államok zenei piacának 28 százalékát az Apple birtokolja. A kiadók zavaróan nagynak tartják a cég részesedését, ezért örülnének a Google piacra lépésének.

Ambíciózus tervek

Nem csak zenegyűjtésbe kezdett a Google. A cég azon is dolgozik, hogy egyre több legális, profi tartalom kerüljön a YouTube videomegosztóra, és e-könyvesbolt megnyitásán is gondolkodik.

A cég legtöbbet ígérő terve pedig az, hogy az előfizetéses alapon működő zeneboltot és az Android operációs rendszert összeköti. Az új szolgáltatást igénybe vevőknek így nem kellene zenefájlokkal teletömniük a készülékük memóriakártyáját, bármit meghallgathatnának az internetről streamelve.