Vesztett a YouTube-ot perelő Viacom

Vágólapra másolva!
Elvesztette 2007 óta tartó perét a Viacom. A médiacég 1 milliárd dollárt szeretett volna kapni kárpótlásul a YouTube-ra felkerülő klipekért, ám a bíró úgy ítélt, hogy a Google nem felelős a felhasználók által feltöltött tartalmakért. 
Vágólapra másolva!

A peranyag szerint a Google köteles lenne törölni az összes jogsértő klipet abban a pillanatban, ahogy azok feltöltésre kerülnek. A cég szerint azonban elégséges, ha az amerikai digitális szerzői jogi törvény (DMCA) értelmében akkor teszik elérhetetlenné a videókat, ha erre felkéri őket a jogtulajdonos. A bíró a Google értelmezésével értett egyet, így a Viacom lecsúszott az egymilliárdos kártérítésről.

A médiacég természetesen nem elégedett az ítélettel, abban bíznak, hogy a fellebbezést majd a Viacom nyeri. "A szerzői jogok védelme elengedhetetlenül fontos a kreatív iparágak továbbéléséhez. Törvénysértő - és az is kell legyen - másoktól lopott anyagokra építeni üzletet" - nyilatkozta Michael Fricklas, a Viacom ügyvezető igazgatója a Los Angeles Times-nak.

A pert 2007 márciusában indította meg a Google, és videomegosztója a YouTube ellen a Viacom. A médiacég egymilliárd dollárnyi - több mint 200 milliárt forintnyi - kártérítést, mert felfogásuk szerint a Google illegálisan használta a Viacom TV programjait. A Viacom 2007-es becslése szerint több mint 160 ezer jogsértő klipet töltöttek fel a YouTube-ra, és ezeket a részleteket több mint másfélmilliárd internetező látta.