Hétköznapi felszerelést használtak a lebukott orosz kémek

Vágólapra másolva!
Mivel a technológia napjainkban már nagyon fejlett, a nemrég Amerikában lebukott állampolgárok, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszország számára kémkedtek, otthonaikban nyoma sem volt a James Bond-filmekből ismert extrém kütyüknek.
Vágólapra másolva!

"Régen biztosan speciális KGB-s felszerelést használtak volna, manapság azonban teljesen hétköznapi PC-kkel, laptopokkal dolgoznak" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek a Tulsai Egyetem számítástechnikai tanszékének professzora, Sujeet Shenoi.

A boltban bármi megvehető

A FBI felkérésére szakértőként is dolgozó Shenoi szerint napjainkban a technológia olyan fejlett, hogy a kémkedéshez nincs szükség speciális felszerelésre, a tevékenységhez szükséges minden felszerelés beszerezhető bármelyik műszaki boltban.

A szövetségi nyomozóiroda közlése szerint a kémkedés vádjával letartóztatott tizenegy személynél laptopokat, memóriakártyákat és kártyás mobilokat foglaltak le. Ugyanakkor a kémek a vád szerint rádióamatőr felszerelést, láthatatlan tintát is hasznátlak, információk titkosítására pedig az akár egy papírlapon is használható egyszeri kulcsos módszert alkalmazták.

A használat módja lehet gyanús

Bár egy laptoppal, mobiltelefonnal a kezében senki sem kelt gyanút, az eszközök használatának módja már felkelttette az FBI gyanúját. Az egyik vádlott, Anna Chapman például szerdánként mindig beült egy kávézóba, amelynek közelében mindig felbukkant egy mikrobusz, amelyet az oroszok egyik embere vezetett. Mint azt a szövetségiek kiderítették, a jármű és Chapman laptopja közt ilyenkor wifikapcsolat létesült, melyen keresztül titkosított fájlokat küldtek el egymásnak közvetlenül, az internetet sem használva.

Glenn Fleisman, a Wi-Fi Net News nevű blog szerzője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, az orosz kémek meglehetősen amatőr megoldást használtak, ez tette lehetővé, hogy az FBI rendkívül egyszerűen lehallgassa az ügynökök közti adatátvitelt. A szakértő szerint a bárki által megvehető ultra-szélessávú rádióadókkal az átvitelt teljesen lehallgathatatlan módon végezhették volna el.

Az AP beszámolója szerint egyébként Chapman néhány hete álnéven vásárolt egy mobiltelefont valószínűleg feltöltőkártyás konstrukcióban: ehhez hasonló trükközéssel meg lehet nehezíteni, hogy a hatóságok kiderítsék, milyen számokat használ.