Törölték a facebookos tűzijáték-csoport alapítóját

Vágólapra másolva!
Törölte a Facebook az augusztus 20-i tűzijáték árát az árvízkárosultak gondjainak enyhítésére szánó csoport vezetőjének, Mernyó Ferencnek a  regisztrációját. A csoportot életre keltő Pics To You álnevű felhasználó regisztrációjának megszűnésével eltűntek a hozzászólásai, feltöltött fotói, és az ezekre érkezett kommentek is megsemmisültek. Ezzel megsemmisült a csoport történetének egy jókora darabja is az internetről.
Vágólapra másolva!

Mint arról beszámoltunk, komoly sikert ért el az a Facebookon indult kezdeményezés, amelynek célja az volt, hogy az állam a tűzijátékra szánt pénzt fordítsa az árvízkárosultak megsegítésére. A közösségi oldalon létrehozott csoport felvetését a kormány is napirendre tűzte, és végül úgy döntött, bár az augusztus 20-án szokásos ünnepségek nem maradnak el, a tűzijáték szerényebb lesz a korábbi években megrendezetteknél.

Mindenkit lehet töröltetni

A Facebook összes személyes- és csoporthoz tartozó oldalán megtalálható egy gomb, amire rákattintva felülvizsgálatra lehet küldeni a lapot. Beküldéskor hét kategória közül kell választani, annak megfelelően, hogy a közösségi oldal felhasználási feltételeinek mely kitételeit sérti. A regisztrációkor elfogadott szebályok szerint nem szabad olyan tartalmat közzétenni, amely gyűlöletkeltő, fenyegető, pornográf, erőszakra szólit fel, vagy meztelenséget, illetve naturális vagy indokolatlan erőszakot ábrázol. Emellett a Facebook tagjai azt is vállalják, hogy a szolgáltatást saját nevükkel használják, és nem hoznak létre más névre szóló fiókokat a sajátjuk mellett.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Néhány hét alatt 254 ezer tagot toborzott a Facebook-csoport

A legvalószínűbb ok, ami a felhasználó törléséhez vezethetett, hogy a csoportot alapító Mernyó Ferenc nem a saját nevét, hanem a Pics To You azonosítót használta, megszegve a valódi név használatáról szóló szabályt. Ezt kihasználva jelenthette egy, az árvízkárosultak ügyével nem szimpatizáló felhasználó a Facebook üzemeltetői felé a felhasználót.

Gyanúba keveredett a másik segélycsoport

A mára 253 ezer főt számláló "Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!" csoport alapítója csak egy olyan felhasználóra emlékszik, akivel különösen meggyűlt volna a baja. A kezdeményezés fiatal korában előkerült egy személy, aki saját találmányának vallotta a csoport jelmondatát, és be akart szállni a "buliba" - írja Mernyó Ferenc a Heti Válasz cikkének hozzászólásai között.

Az emeltdíjas telefonvonalas segélyakciót is szervező ötletgazda előbb csak szeliden kérte, hogy tegyék adminisztrátorrá, később azonban fenyegetőzött is. Mernyó úgy véli, ebből az irányból érkezhetett végül a felhasználója törléséhez vezető támadás.

Az okok ismeretlenek maradnak

A moderátori tevékenységem szúrhatta valakinek a szemét - nyilatkozta lapunknak Mernyó Ferenc. Az árvízkárosultakért küzdő csoport üzenőfalára százával érkeztek a kezdeményezést támogató, azzal vitázó vagy éppen azt támadó üzenetek. Ezeket kemény kézzel moderálta a két alapító, hogy ne váljon csatatérré a csoport. Az üzenési lehetőséget csak akkor kapcsolták ki, amikor a csoport annyira megnőtt, hogy átláthalanná váljon a napi üzenetforgalom.

http://www.youtube.com/v/PTThmlS6SJY&hl=en_US&fs=1
A YouTube-on is feltűnt a tűzijáték-csoport

Az alapító megpróbálta megfellebbezni a Pics To You felhasználó törlését a Facebooknál, ám panaszára csak egy automatikusan generált üzenetet kapott. A törlés valódi oka egyelőre homályban maradt, mint ahogy az is, hogy visszakaphatja-e Mernyó a feltöltött fotóit, szövegeit.

Azt a férfi is elismerte, hogy regisztrációkor nem a valódi nevét, hanem a neten használt becenevét adta meg. Úgy véli azonban, hogy ez csak apró megsértése az oldal szabályzatának. Azt szeretné, ha a feltöltött anyagaival együtt visszakapná a régi azonosítóját, valamint visszaállítanák a csoporttól elvett körlevélküldési és névváltoztatási jogosítványt is.