Ismét azeri hackerek garázdálkodtak a magyar weben

Vágólapra másolva!
Ismeretlen azerbajdzsáni hackerek törték fel július 7-én szerdán a Pest Megyei Agrárkamara honlapját, ahol Örményországnak szóló, gyalázkodó szöveget helyeztek el. Tavasszal egy ismert azeri hackercsapat alakított át hazai honlapokat.
Vágólapra másolva!

Az internetes biztonsági szakma defacementnek, vagyis átalakításnak hívja, amikor a hackerek feltörnek egy honlapot, hogy ott saját üzenetüket helyezzék el. A Pest Megyei Agrárkamara honlapján (http://www.pmak.hu/) egy Ramil Safarovot éltető üzenet jelent meg július 7-én, és az ismeretlen elkövetők keresetlen szavakkal gyalázták Örményországot, amely egy 1994-ben tűzszünettel lezárt háború óta megszállva tartja hazájuk jelentős részét.

Hogy a támadásnak miért volt magyarországi célpontja, arra Ramil Safarov személye lehet a magyarázat. Az azeri katonatiszt a budapesti Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen gyilkolta meg egyik örmény hallgatótársát 2004-ben. Safarovot Budapesten ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, otthon viszont sokan nemzeti hősként tisztelik, ezért az azeri hackerek már megszokott vendégnek számítanak a magyar weben.

Forrás: [origo]
Egyszerű üzenetet hagytak hátra az agrárkamaránál

A mostani elkövetők ugyan hagyták hátra névjegyüket, csak az angol és azeri nyelvű üzenetet. Legutóbb április végén támadott meg magyar honlapokat egy ismert azeri hackercsapat, az Azerbaijan Defacers, amelynek saját Facebook-csoportja is van. A szervezet tagjai egyébként nem hackereknek, hanem mozgalmároknak tartják magukat. Áprilisban az azeriek a Magyar Nemzeti Múzeum és az Észak-Alföld Online weboldalát törték fel, és helyeztek el rajtuk színes képekkel illusztrált, látványos üzenetet.

Az agrárkamara munkatársai lapunktól értesültek a weboldal átalakításáról, és még nem tudni, mikorra állítják azt helyre. A defacement rendszerint csak akkor okoz komolyabb kellemetlenséget a honlapok tulajdonosainak, ha nem áll rendelkezésre megfelelő biztonsági mentés a szájt állományaiból, az elkövetők egyébként csak saját üzeneteiket terjesztik ilyen módon, és próbálnak feltűnést kelteni, mint valami online graffityvel. Kártékony kódot az ilyen oldalak rendszerint nem terjesztenek.