Megfejtésre vár az amerikai kiberhadtest titokzatos emblémája

Vágólapra másolva!
A Pentagon több éves előkészítés után 2010 májusában létrehozott US Army Cyber Command nevű egységének emblémájában egy kódolt számsor található, aminek a megfejtését az internetezőktől várják.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg Maryland államban, Fort Meade-ben található Cyber Command, vagy "kiberparancsnokság" nevű létesítménye az amerikai informatikai hálózatokat hivatott megvédeni a külső támadásoktól. A kiberháborús egység pontos feladatait azonban sok titkolózás övezi, mivel a tagjainak nem csak az a feladata, hogy fellépjenek a behatolók ellen, amikor azok felbukkannak, hanem az is, hogy megelőzze az ilyen akciókat.

A Cyber Command titokzatosságát annak most közzétett emblémája is fokozza. Az amerikai címerből ismert fehérfejű rétisas, a karmai között tartott villámmal, tőrökkel és kulccsal díszített pajzs, vagy a hálózat globális jellegét megjeleníteni hivatott földgolyó még egyértelműen utal a különleges egység tevékenységére, körülöttük azonban egy számsor fut körbe a kiberparancsnokság nevével párhuzamosan: 9ec4c12949a4f31474f299058ce2b22a.

"Ez nem csak egy véletlenszerű számsor, hanem valamilyen konkrét dologra utal" - nyilatkozta a Wired magazinnak a Cyber Command egyik munkatársa. "Azt hiszem, részletesen le is írják az egység jelvényének címertani elemei. A tervezés közben ugyan volt néhány ettől eltérő javaslat, de végül valami nagyon egyértelmű dologra esett a választásunk, amire minden katonai egységnek szüksége van: a küldetésre."

Forrás: US Army
A feladvány

A név nélkül nyilatkozó kiberkatona szerint tehát valami olyan jelmondatot kódoltak az emblémába, mint a rendőrségtől jól ismert "Szolgálunk és védünk", vagy az amerikai tengerészgyalogság, és a magyar kormányőrség által jelmondatul választott "Semper Fidelis", röviden "Semper Fi", vagyis "Örök hűség". A kódolt jelmondat egyben feladvány is a kódtörőknek: a Wired kódtöréssel, hackerekkel foglalkozó Danger Room rovata saját e-mailcímére ([email protected]) várja a megfejtéseket, amiket a Cyber Command segítségével igazolnak. Az első helyes megfejtést a rovat saját pólójával vagy a washingtoni nemzetközi kémmúzeumba szóló belépővel jutalmazza (a részleteket lásd a Wired online cikkében).

Arról nem szólt a hadsereg illetékese, hogy a leggyorsabb kódtörőt megkínálják-e esetleg egy állással. Korábban a Google szokása volt, hogy hasonló formában adott fel óriásplakátokon álláshirdetéseket. A civil és hivatásos kódtörőknek egy ideje egy másik közismert feladvány, a CIA Langley-ben található főhadiszállásán 1988-ban felállított Kryptos-szobor is ad elfoglaltságot. A hatalmas, négy méter magas tekercsen található szöveget - alkotója, Jim Sanborn legnagyobb meglepetésére - még mindig nem sikerült teljesen megfejteni, bár azok szerint, akik nyomon vannak, egy, a CIA-központ területén elásott fontos tárgy helyét jelöli meg, és szándékosan elejtett helyesírási hibák is nehezítik a dekódolást. Maga a szobor nem nyilvános helyen áll, de a CIA honlapján megtekinthető.