Új nézet került a Google Mapsbe

Vágólapra másolva!
A Google Maps - vagy Google Térképek - a Bing Mapshez hasonlóan már madártávlatból készült perspektivikus látképeket is mutat néhány városról.
Vágólapra másolva!

A Google egy ideje már kísérletezett a madártávlati nézet bevezetésével, amit a Google Maps API-t használó fejlesztők el is érhettek. Azok a felhasználók is ismerhetik az így megjelenített fotókat, akik dolgoztak a Google Earth-höz készült Building Makerrel, a 3D-s webes épületmodell-szerkesztő ugyanis a repülőgépről befotózott városok látképeiből képez textúrát a megszerkesztett épületekhez.

A Bird's Eye View azonban csak most pénteken vált élessé a Google Maps bárki számára hozzáférhető felületén. Ugyan a Google sok városról rendelkezik ehhez szükséges légifelvételekkel, ami már csak a Building Maker megléte miatt is sejthető, a webes térképeken egyelőre csak az USA néhány nyugati parti nagyvárosát - például Oakland, Portland vagy San Diego -, a vasárnap lezárult focivébének is otthont adó dél-afrikai nagyvárosokat - például Johannesburg, Durban, Fokváros -, Európában pedig Dortmundot és Velencét lehet megtekinteni.

A Google egy külön layerben listázza a madártávlati nézettel rendelkező városokat. Az új nézet akkor jelenik meg, ha a kiválasztott városok képén műholdkép-nézetben a lehető legközelebb zoomolunk, ekkor a kép átvált perspektivikus légifotóra, de ezekből a nagyítás miatt csak kis terület fér ki egyszerre a képernyőre. A Microsoft webes térképein, a Bing Mapsen már régóta van ilyen, a felülnézeti műhold- vagy légifotóknál szemléletesebb nézet sok nagyvárosról, amelyek négy irányba forgathatók is. A Google egyelőre nem épített be ilyen funkciót a webes térképszoftverébe, így sok minden takarásban maradhat a képeken.