Kitiltják a hollandok a Pirate Bay-t

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnépszerűbb illegális letöltőoldalának működtetőit egy újabb bírósági döntés is arra kötelezi, hogy függesszék fel működésüket Hollandiában, bár a helyi internetszolgáltatóknak nem kell blokkolniuk a szájtot egy másik bírósági határozat értelmében.
Vágólapra másolva!

A TorrentFreak blog beszámolója szerint a Bittorrent technológiát használó letöltőszájt ellen folyó perben eljáró amszterdami bíróság a napokban megerősített egy korábbi, alsóbb fokú döntést, melynek értelmében a Pirate Bay működtetőit arra kötelezik, hogy tegye a szájtot elérhetetlenné a holland felhasználók számára. Amennyiben a Pirate Bay ügyében a holland BREIN szerzői jogi szervezet által perbe fogott három üzemeltető ezt nem valósítja meg, naponta ötvenezer eurós, vagyis mintegy 14 millió forintnak megfelelő bírságot rónak ki rájuk.

Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm és Peter Sunde, a szájt perbe fogott működtetői korábban azzal érveltek, nem ők, hanem egy Seychelles-szigeteken bejegyzett Reservella nevű cég a Pirate Bay tulajdonosa, ám a bíróság ezt nem fogadta el, mivel a három férfi nem tudta hiteles dokumentumokkal igazolni, hogy eladta volna a szájtot, ezért őket hármukat tették felelőssé a letöltőoldalon zajló jogsértésekért. A bíróság vélekedése szerint egyébként nem maga a szájt, hanem működtetői felelős a sorozatos szerzőijog-sértésekért, ők ugyanis lehetővé tették ezt, és a szoftverek, zenék, filmek megosztására ösztönözték a felhasználókat.

Egy, a Pirate Bayhez kapcsolódó másik ügyben eljáró másik holland bíróság határozata szerint egyébként a holland internetszolgáltatókat nem lehet arra kötelezni, hogy blokkolják a letöltőszájt elérését felhasználóik számára. Ezáltal az a bizarr helyzet állt elő, hogy a helyi szolgáltatók hálózatából szabadon elérhető marad a Pirate Bay, ám a szájt működtetőinek blokkolniuk kell saját oldalukat a holland IP-címről érkező felhasználók számára, bár némi trükközéssel ezt is ki tudják játszani kicsit hozzáértőbb netezők.