Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel a legboldogabbak az amerikaiak, a hangulati mélypont pedig kedd este van - derült ki az érzelmi töltetű Twitter üzeneteket térképre vetítő egyetemi kutatásból.
Vágólapra másolva!

A vasárnap-kedd váltakozás mellett egyéb érdekességeket is találtak a bostoni Northeastern University több évnyi mikroblog forgalmat kiértékelő kutatói. Például azt, hogy a nyugati parton boldogabbak az emberek, mint a keleti parton. A tudósok a hangulatnak ezt a hullámzását a nemzet pulzusának nevezték el.

Forrás: [origo]
Délben kicsi, este nagy a boldogság

A kutatók a 2006 szeptembere és 2009 augusztusa között keletkezett üzenetmennyiséget elemezték. Azokat a twiteket válogatták ki, amelyek a pszichológusok által használt Affective Norms for English Words (ANEW) szótár szerint hangulati töltéssel rendelkeznek. A skálán alacsony pontszámot kapó szavak negatív érzelmeket közvetíteknek, a magasabb értékűek pozitívnak számítanak. Az érzelmi töltöttség mellett területi szűrőt is alkalmaztak a tudósok, csak az Egyesült Államokból érkezett üzenetekkel foglalkoztak.

Egyszerű eszközökkel dolgoztak

A twitter és a többi azonnali hangulati információt tartalmazó oldal nyomán várhatóan létrejönnek az adatokat kiértékelő kifinomult szolgáltatások - véli Johan Bollen, az Indiana University kutatója. Bollen nem vett részt a bostoniak kutatásában, ám maga is használja hangulatfigyelésre a Twittert.

A bostoni kutatók nagyon egyszerű módszert használtak az érzelmi információ kinyerésére. A kutatás vezetője is elismeri például, hogy az adatgyűjtés során néhol egyszerűsít a rendszerük. A "Nem vagyok boldog" mondatból például a boldog szót emeli ki, és pozitív töltésűnek értékeli a twitet. A hatalmas adatmennyiség miatt azonban az apró félreértelmezések nem számítanak, eltűnnek a tömegben.

A rendszer ennek ellenére elég jól működik. Remekül meg lehet figyelni rajta a különböző régiók hangulatváltozásait. A nyugati part grafikonja például három órás késéssel követi a keleit part mintáját az eltérő időzóna miatt.