Magyar netezőket ver át a facebookos kamuvideó

Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány napban ötvenezer magyar Facebook-felhasználó dőlt be annak az átverős oldalnak, amely egy különleges videó megtekintésére bíztatott magyar nyelvű leírásában, valójában azonban saját magát spammeli szét az ismerősök közt egy trükkös kód segítségével.
Vágólapra másolva!

"Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" - ezt a linket az elmúlt napokban a magyar facebookosok közül rengetegen láthatták, hiszen az átverős link e sorok írásakor több mint 55 ezer rajongóval rendelkezett. Az, hogy az átverés ilyen sok magyart érintett, feltehetően annak köszönhető, hogy a terjesztésére szolgáló üzenet magyar nyelvű volt, ráadásul mindig ismerőstől érkezett.

Forrás: [origo]
Ilyen linkben terjed az átverős üzenet

Ugyanakkor linkjére kattintva már egy angol üzenet fogadja a felhasználókat: az "Are you Human?" feliratot tartalmazó felületet egy captchának, vagyis egy olyan ellenőrzésnek álcázták, amelyet a webszájtokon azért szoktak elhelyezni, hogy kiszűrjék a tömeges regisztrációhoz használt robotokat.

Törölni kell, jelezni érdemes

Ez esetben a captcha-felület is álca, a piros és kék színekre való kattintás valójában elterelő hadművelet, amely az oldal kéretlen megosztását teszi lehetővé. A két klikkelést követően a felhasználók összes ismerősükkel megosztják a videós ajánlót, s egyszersmind annak rajongóivá válnak.

Az eddigi vizsgálatok szerint az átverés önmaga kéretlen propagálásán kívül nem okozott más kárt, azaz például nem helyezett el kártevőt a PC-n, pedig az adatlapjára beillesztett kód akár erre is lehetőséget adott volna. Eltávolításához az üzenőfalról kell kitörölni az oldal rajongóihoz való csatlakozásról szóló jelentést, az átverős adatlapon pedig jelenteni lehet azt a Facebook üzemeltetőinek is.

Forrás: [origo]


Látványos videót ígér, de csalást rejt a fenti kép

A Facebook nem elég felkészült

Annak ellenére, hogy a videós átverés komolyabb problémát nem, csak kellemetlenséget okozott a felhasználóknak, az általunk megkérdezett szakértők mindegyike úgy véli, hogy a Facebook nem védi kellőképpen felhasználóit. Csizmazia István, vírusvédelmi tanácsadó, az Antivírus blog szerzője úgy véli, a mára 500 milliós felhasználói táborral rendelkező közösségi szájt működtetői általában csak akkor szánják rá magukat, hogy orvosoljanak egy-egy problémát, ha már hatalmas nyomás nehezedik rájuk vagy a hatóságok, vagy a felhasználók részéről.

Csizmazia szerint az amerikai oldal működtetőinek nincs kapacitása - és valószínűleg nem is érdeke - megbirkózni a hatalmas felhasználói számból adódó számos problémával, és nem gondolkodnak kellően előrelátóan. A szakember úgy véli, nem lehet a felhasználókra bízni azt, hogy ők maguk ellenőrizzék le az oldalon elérhető webalkalmazásokat, ezt a Facebooknak kellene hatékonyabban elvégeznie a netezők védelme érdekében - jelenleg ugyanis csak utólagos ellenőrzést alkalmaznak, azaz a sokak által problémásnak jelölt tartalmakat távolítják el.

Forrás: [origo]
Ellenőrzőablaknak tűnik, valójában átverős kattintásra vesz rá ez a felület

A netező sosem lesz okos

Ugyancsak a Facebook nem megfelelő hozzáállását emelte ki kérdésünkre Fórján Tamás, a vírusvédelmi szoftvereket forgalmazó 2F 2000 Kft ügyvezetője. Fórján szerint míg a netezők korábban az e-mailben érkező csatolmányokra kattintottak gondolkodás nélkül a felhasználók, vagy továbbítottak kéretlen üzeneteket, mostanra ugyanezt a közösségi oldalakon teszik - arra viszont nem lehet számítani, hogy egyik napról a másikra körültekintőbbé válnának, és felhagynának ezzel.

Teljesen nem tűnt el az e-mailben terjesztett kártevők jelensége, de az e-mail helyett az internetes bűnözők legfontosabb terepévé mostanra a közösségi oldalak váltak, ezek ugyanis számtalan lehetőséget kínálnak a visszaélésekre az allkalmazásoktól kezdve az üzenőfali spamelésig, sok esetben pedig kártevőt tartalmazó külső honlapra irányítják át trükkös kódokkal a rendszerint valamilyen nagyon érdekes vagy extrém látnivalót ígérő adatlapokról a felhasználókat. A Facebook azért bizonyul különösen jó táptalajnak, mert a jelentős felhasználói tábornak köszönhetően akkor is számottevő haszonra lehet szert tenni az itt véghez vitt csalásokból, ha az átveréseket csak a megcélzott felhasználók kis töredéke veszi be.

Pajzs kell a netezőknek

Fórján Tamás valószínűnek tartja, hogy a közeljövőben megjelenő biztonsági szoftverek már kimondottan a közösségi oldalakon való védekezést célzó online szolgáltatásokkal is rendelkezni fognak, ahogyan korábban a spamszűrő, vagy a Google-keresések találatain a kártékony oldalakat jelző modulok is megjelentek ezekben.