Az internet is a K-hídon át megy a Szigetre

Vágólapra másolva!
Az olaszok már külön hotspotot követeltek maguknak a kempingbe, és a színpadok hangerejét is központilag szabályozzák a belső hálózat segítségével. A fesztiválozóknak az internet már legalább annyira alapvető, mint a folyóvíz, ezért gigabites gerinchálózat gondoskodik az ellátásukról, folyamatos karbantartás mellett.
Vágólapra másolva!

A Sziget fesztivál ideje alatt a látogatók a rendezvény internetes infrastruktúrájának töredékével találkoznak közvetlenül. A már jól ismert internetsátor wifi-hotspotokon keresztül, mobilneten és a kisebb rendezvényhelyszínek termináljainál internetezhetnek, de a fesztivál üzemeltetése is elképzelhetetlen lenne nagy sávszélességű kapcsolat nélkül - tudtuk meg a fesztivál internetes hálózatát bemutató sajtótájékoztatón.

Mindenki kér netet a Szigeten

A rendezvény helyszínéül szolgáló Hajógyári sziget év közben egy ligetes közpark, ahol a fesztivál internetszolgáltatója akkora hálózatot telepít ki, ami egy egész kisvárosnak elegendő lenne. A hálózat gerincét egy gigabites sávszélességet biztosító optikai hálózat alkotja, ami, csakúgy, mint a látogatók, a Sziget főbejáratául szolgáló K-hídon keresztül kígyózik be a területre, és összesen 6 kilométernyi, részben a föld alatt, részben oszlopok tetején elvezetett kábelekkel köti össze a rendezvény helyszíneit.

A fesztivált kiszolgáló rendszer öt, egymástól teljesen elkülönülő virtuális hálózatra tagolódik. Ezek közül csak az egyik a szigetlátogatóknak és a rendezvényhelyszíneknek elérést biztosító hálózat. A központi internetsátorban a látogatók 4 megabites kapcsolattal ellátott munkaállomásokon netezhetnek, de emellett az egyes rendezvényhelyszínek és vendéglátóegységek is saját vezetékes kapcsolatot kaptak, változó sávszélességgel, ami összesen 50 darab internetes végpontot jelent. Az egyes helyszínek már a saját igényeiknek megfelelően használják a kapcsolatot, és a hagyományos internet-termináloktól kezdve a webkamerákon át a hotspotokig mindenféle berendezést rákötnek a hálóra a fesztiválon.

Fotó: Tuba Zoltán
12 kilométer UTP-kábel

Viczián-Dombai Róbert, a Sziget Kulturális Szervezőiroda informatikai vezetője szerint az ilyen infrastruktúrára egyre nagyobb igény van. Idén az egyik szponzor például élő videoközvetítéshez akart sok megabites kapcsolatot kérni. Erről végül letettek, hisz túlzó kérés lett volna, de már a látogatók is szigorú követelményeket támasztanak, az olasz kemping például saját hotspotot kért, mivel nem voltak elégedettek a lefedettségükkel.

A wifiért még gyalogolni kell

A szigetes gerinchálózatra külön rendszerként csatlakozik egy 12 hotspotból álló vezeték nélküli hálózat is (a szigetelőknek a Wifizone elnevezésű hálózatokat célszerű keresniük). A -1. napon a helyszínen járva nekünk úgy tűnt, ezek nem fedik le hézagmentesen a területet, így igényel némi bóklászást, hogy megfelelő jelerősséget találjon az ember - közvetlenül a Nagyszínpad előtt például nem is tudtunk csatlakozni a hálózatra. (A Wifizone-on egyébként egyszerre csak 15 perc használat ingyenes, ezek után SMS-ben lehet feltölteni, de ezen kívül is vannak nyitott hotspotok Sziget-szerte). A szigetes net érdekessége, hogy szimmetrikus sávszélességet biztosít, vagyis ugyanolyan sávszélességű le- és feltöltési sebesség jár a látogatóknak, amivel a szervezők hangsúlyozottan a facebookozók kedvében szeretnének járni, hogy gyorsan tudjanak képeket feltölteni.

Fotó: Tuba Zoltán
A Sziget szolgáltatójának hotspotjai és a gerinchálózat térképe

A Sziget harmadik nagy VLAN-hálózata a Sziget iroda gépeit köti össze, és egységes jegyértékesítési rendszert alkot a fesztivál területén és a városban található értékesítési pontok között. Egy másik hálózaton keresztül a szervezők az este 11 után üzemelő színpadok hangerejét szabályozzák központilag, ami összesen 25 végpontot jelent az egyes helyszíneken, és négy további gépet a vezérlőben. VLAN-hálózat köti össze a fesztiválon a biztonsági kamerákat is, amelyek szintén egy vezérlőterembe adják be a képet. (Erről az üzemeltetők nem nyilatkoztak, de a Nagyszínpadnál jól látható egy 360 fokos térfigyelő kamera, és a főbejáratnál is egy ilyen, és több célzott térfigyelő pásztázza a tömeget)

Mindezeket a rendszerek összesen 6000 méter optikai kábel, 12 000 méter Ethernet (vagy UTP) kábel, 54 darab switch és 12 wifi-router alkotja. Az internetsátorban 100, a jegypénztárakban 120, az 50 internettel ellátott helyszínen átlagosan 4 számítógép üzemel, a színpadoknál és a vezérlőben 25 + 4 PC alkotja a hangerőszabályzó (limiter) rendszert, a biztonságiak pedig 6 kamerát és 5 számítógépet használnak. Összesen tehát több mint 460 PC tartozik csak az üzemeltetéshez, amelyek egy héten át, 24 órában online üzemelnek.

Az üzemeltetés az igazán nagy feladat

A hálózatot üzemeltető cég 20 emberrel, két hét alatt építette ki a Szigetet lefedő infrastruktúrát, amit a rendezvény vége után ugyanennyi idő alatt bontanak el - mondta el Strelisky Ádám, a rendezvény netszolgáltatójának ügyvezetője. Az ACE Telekom a Sziget Szervezőiroda vidéki fesztiváljain, így a Volton, a Balaton Soundon és sporteseményeken is szolgáltat. Azt gondolhatnánk, hogy az összesen több százezer embert megmozgató rendezvények rendszeres partnereiként jelentős bevételük származik ebből, de Farmosi Attila, a cég másik ügyvezetője szerint mindössze a bevételeik 5 százalékát teszi ki a fesztiválozás. Állandó szerződésük a Szigettel nincs, minden évben külön állapodnak meg, tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Fotó: Tuba Zoltán
Oszlopokon fut körbe az optikai kábel

A fesztiválra idén kitelepített infrastruktúra 30 millió forintos beruházásból valósult meg, és a gerinchálózat egy része egész évben ott marad, azt csak ellenőrző impulzusokkal "táplálják" a fesztiválon kívül. A cég munkatársainak a kiépítés nehézségei mellett a zavartalan üzem biztosítása ad tennivalót: kábelszakadás például már a fesztivál kezdete előtt két nappal is volt. Az optikai kábelek egyébként "eső- és vandálbiztosak", ahogy a cégvezető fogalmazott, de ettől eltekintve hagyományos hálózati berendezéseket használnak, mintha csak lakossági internetelérést építenének ki. A tartalék alkatrészek mellett szünetmentes áramforrások és mikrohullámú kapcsolat is készenlétben áll arra az esetre, ha valami probléma adódna.

Vonalas telefon már ide sem kell

A fesztivál digitális étvágya ugyan egyre nagyobb - idén összesen körülbelül 300 megabit/másodperces kapacitást használ majd a rendezvény az összes végponton -, de Viczián-Dombai Róbert szerint túlterhelés miatt még nem állt le a hálózat. Olyan viszont már előfordult, hogy villámcsapás tett tönkre berendezéseket, vagy a fesztivál saját munkatársai kapcsoltak össze valamit rosszul.

Fotó: Tuba Zoltán
Mobiltoronyból 3 nagyobbat is felállítottak

A Sziget stábja a rendezvény alatt CB-rádión, VoIP-telefonon és a főtámogató mobilcég készülékein kommunikál. Hagyományos telefonvonalakat már nem telepítenek a rendezvény kedvéért a Hajógyári szigetre, és telefonfülkéből is csupán három darab található a területen - mondta a fesztivál informatikai vezetője.

A mobilcégek viszont erősítenek a helyszínen: a három hazai mobilszolgáltató hagyományosan két nagy mobiltoronnyal toldja meg helyi kapacitását, amelyeket közösen használnak - tudtuk meg az egyik cég helyszínen dolgozó hálózatüzemeltető munkatársától. A szakember szerint a területen teljes lefedettség van, csak a forgalomtorlódás elkerülése miatt kell sűríteni a cellákon. Idén a főtámogató mobilcég és egyik versenytársa is felállított külön, kisebb mobiltornyot a fesztiválhelyszínen. Utóbbi szerint a szokásos tízszeresére növekszik a forgalom a fesztivál ideje alatt az érintett cellákban, ezért a budai és a pesti oldal Szigetre néző bázisállomásain is megnövelik a kapacitást, amelyek rendes üzemben csak a parkban kutyát sétáltatókat, piknikezőket szolgálják ki a fesztivál területén.

Kusza még a virtuális valóság

Az iPhone-osok és az androidos okostelefonok használói egy mobilszoftver segítségével tájékozódhatnak is a Szigeten. A Layar nevű, ingyenes augmentált valóság-szoftverhez le lehet tölteni a fesztivál ugyancsak ingyenes térképét, amit a rendezvényt támogató mobilszolgáltató munkatársai állítottak össze. Ha a felhasználó a telefonjára letölti a Layart, és a fesztivál területén, vagy annak közelében elindítja, a szoftver fel is ajánlja a "Sziget irányítű" nevű réteget.

Fotó: Tuba Zoltán
Ikonok jelzik a helyszíneket a Layar Sziget iránytűjében

Ebben megtalálhatók a rendezvény helyszíneire vezető navigációs pontok, amelyeket a készüléket feltartva a kamera képén keresztül a valóság képére helyez rá a szoftver - innen az "augmentált valóság" kifejezés. Az egyes pontokra bökve megjelenik azok leírása, és a rendezvényhelyszínek programja is lekérhető mobilneten keresztül. A telefon kameráján át szétnézve térkép nélkül is beazonosíthatók a környező helyszínek, és a szoftver a programfüzetet is kiválthatja. Hevesen forgolódni azonban nem lehet a Sziget iránytűvel, mivel a Layar ilyenkor elveszti a fonalat, és pontatlanná válik. A szoftver elvileg el is tud navigálni a kiválasztott pontokig, de ehhez a Google Maps útvonaltervezőjét használja, ami a fesztivál pontos térképét nem ismeri, csak a Hajógyári sziget állandó betonútjait, sétányait veszi alapul, és menet közben nem is ad navigációs utasításokat.

Fotó: Tuba Zoltán
Kamerát szerelnek a bejáratnál: ez is a hálózaton van

Ha ezzel az eszközzel szeretnénk ezzel tájékozódni a fesztivál ideje alatt, célszerű megszűrni a kilistázott pontokat, mivel ezekből nagyon sok koncentrálódik viszonylag kis helyen. Külön válogathatunk a színpadok, a programhelyszínek, a vendéglátóegységek, a készítő mobilcég sátrai, és a Sziget Info pontok között (ez utóbbi alatt szerepelnek például az információs pultok és a bankautomaták is). Gyors helyszíni próbánk alatt így már volt esélyünk egy-egy pont megközelítésére, de éjszaka, főleg néhány sör után azért még nem bíznánk rá magunkat a kissé nehézkesen kezelhető szoftverre, ami inkább csak az alapvető helyismeret megszerzéséhez nyújt segítséget. Ennek ellenére ne lepődjünk meg, ha néhány fesztiválozó esetleg az arca elé emelt okostelefonnal közlekedik majd.