A Facebook-gomb után jön a Twitter webes gombja

Vágólapra másolva!
Akár már holnap elindulhat a Twitter új extrája, ami lehetővé teszi, hogy a megosztásokat számoló gombot illesszenek a weboldalaikra a felhasználók.
Vágólapra másolva!

A Twitter újfajta gombjáról a Mashable szerzett először tudomást, amely szerint az újítást már augusztus 12-én ki is élesíti a mikroblog-szájt. A Twitterre eddig is lehetett tartalmakat beküldeni a webről, a hivatalos Twitter gomb azonban azt is kiírja majd, hogy hányan küldték tovább így eddig a hivatkozást, amihez tartozik. Ha a szájthoz tartozik twitter account, akkor a gombbal küldött üzenet arra is hivatkozik, és rövidítve osztja meg a linkeket.

Forrás: [origo]
A Twitter kiszivárgott prezentációja, fent a gombtervekkel

A számlálós Twitter gombot egyetlen sor kód segítségével lehet majd az oldalakba illeszteni, amit már most bárki megtehet a Mashable-ön közölt leírás segítségével. A funkció megjelenni megjelenik az oldalon, de használni még nem lehet, mivel tesztelés alatt áll. A gombot háromféle méretben és elrendezésben lehet a weboldalakba ágyazni (110x20, 55x20 illetve 55x63 pixel).

Az újítással a Mashable szerint Twitter a legnépszerűbb megosztásokat listázó Twitter-keresőnek, a Tweetmeme-nek okozhat kellemetlenséget. Mivel azonban a két cég szerződéses kapcsolatban áll egymással, nem valószínű, hogy ne egyeztettek volna a gombok bevezetéséről, ami várhatóan növeli majd a megosztások számát. A Facebook 2010 áprilisában vezetett be hasonló újítást: a Facebook Like gombbal már nem csak az oldalon belül lehet tetszéstnyilvánítani a megosztott tartalmakra, hanem a webre kihelyezett gombokkal egy kattintással lehet bevinni hivatkozásokat a portálra.