Tüntetés volt a Google székháza előtt

Vágólapra másolva!
Száz aktivista buszozott el San Franciscóból a Google székházához, hogy a cég netsemlegességgel kapcsolatos tervei ellen tiltakozó petíciót adjon át.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai aktivisták augusztus 13-án pénteken délután utaztak el San Franciscóból az internetes vállalat Mountain View-ban található székházához. A CNet által "a Google ostromaként" emlegetett tiltakozó megmozdulás erőszakos incidens nélkül zajlott le.

Az aktivisták transzparensekkel tiltakoztak az internetes vállalat és a Verizon mobiltársaság azon tervei ellen, hogy a vezetékes szolgáltatásokkal ellentétben mobilneten elsőbbséget kaphassanak bizonyos fizetett tartalmak. A tiltakozók szerint ez sérti az internet semlegességét, noha a Google továbbra is annak védelmezőjeként állítja be magát. A mobilcéggel közösen kidolgozott tervezete ugyanis lehetővé tenné, hogy az amerikai hírközlési regulátor, a Federal Communications Commission (FCC) megbírságolja a vezetékes interneten netsemlegességet sértőket.

A pénteki tüntetésen az összegyűlt aktivisták azonban az általuk gyengekezűnek bélyegzett FCC ellen is tiltakoztak. Egy bírósági ítélet miatt a hatóság ugyanis nem büntetheti meg a Comcast kábelnet-szolgáltatót, amely bizonyos forgalmakat megszűrt a hálózatán. Az FCC erre válaszul törvénymódosítást kezdeményezett, de az aktivisták szerint túl sokáig egyezkedik a szolgáltatókkal, és erélyesebben kellene fellépnie az ügyben.

A Google-székház elé vonuló tüntetők csupán félórás figyelemfelkeltő akciót terveztek az utcán transzparensekkel való álldogálással és egy, a Google tervezete ellen tiltakozó, 300 ezer aláírást tartalmazó petíció átnyújtásával, de néhány hevesebb résztvevő buzdítására egészen a bejáratig nyomultak. A CNet tudósítájának beszámolója szerint a biztonságiaknak nem kellett közbelépniük, mivel a legtöbben az események twitterezésével voltak elfoglalva ahelyett, hogy megpróbáltak volna bejutni az épületbe.

Mindez persze nem csoda, hiszen a százfős tömeget főleg geekek és többek között a Raging Grannies (Tomboló nagymamák) nevű, eredetileg békeharcosnak indult nyugdíjasszervezet tagjai alkották. A tüntetők szerették volna a vállalat néhány prominensét, például az internet atyjaként ismert Vint Cerföt kihívni az épület elé, de nem jártak sikerrel. A cég képviselői átvették tőlük a petíciót, és megerősítették annak eddig is hangoztatott álláspontját, hogy a netsemlegességet támogatják, de szükségesnek tartanak bizonyos mértékű szabályozást. Mindez továbbra is egybecseng azzal, amit a cég a Verizonnal közösen kidolgozott tervezetével kapcsolatban kommunikál, vagyis, hogy a szankciók lehetőségét igyekszik előtérbe helyezni, miközben lehetővé tenné a forgalom priorizálását a saját érdekeinek megfelelően.

Ahogy az várható volt, az AT&T távközlési társaság támogatja a Google elképzeléseit, a legnagyobb online vállalkozások közül viszont a Facebook és a Skype is elutasította azt.