Hazánk még mindig a spam-ranglista élén

Vágólapra másolva!
Egy orosz botnetről küldték ki augusztusban a világszerte keringő internetes levélszemét közel felét, míg hazánkat szórják meg a legtöbb spammel a Symantec statisztikái szerint.
Vágólapra másolva!

A Rustock névre hallgató virtuális hálózat kártevővel fertőzött számítógépekből áll, melyet internetes bűnözők tudnak távirányítani. Ez a botnet már 2006 óta működik, és becslések szerint legalább 1,3 millió darab fertőzött számítógép csatlakozik hozzá, melyek mindegyike akár huszonötezer darab kéretlen levelet tud kiküldeni egy nap alatt.

Fertőzött PC-kről küldik a spam zömét

A biztonsági szoftvereket fejlesztő Symantec cég szerint az internetes levélszemét 95 százalékát már nem különböző szolgáltatóknál elhelyezett szerverekről, hanem a világ különböző pontjain működő, fertőzött PC-kből álló botnetekről küldik ki. Ilyen hálózatokból mostanra sok létezik, de a spamek tekintetében a legaktívabb az orosz Rustock: augusztusban a globálisan terjesztett kéretlen levelek 41 százaléka erről eredeztethető.

Annak ellenére, hogy a Rustockhoz kapcsolódó fertőzött PC-k száma ősz óta csaknem a felére csökkent, a botnetről kiküldött levélszemét aránya emelkedett. Ez a Symantec szerint annak köszönhető, hogy üzemeltetői már nem alkalmaznak titkosítást a spamek küldéséhez, melyek folyamata ennek köszönhetően felgyorsult, így egy gép több levelet tud kiküldeni.

Hazánk spamben a csúcson

A Symantec statisztikáiból az is kiderül, hogy hazánk nyár óta folyamatosan a spam-ranglista élén áll, Magyarországon a teljes helyi e-mail-forgalom 96,3 százalékát teszik ki a kéretlen üzenetek, bár a világátlag sem sokkal jobb, 92,2 százalékos, az amerikai átlag pedig 92,5 százalék.