A szerencséseknek már működik a Google ingyentelefonja

Vágólapra másolva!
Hivatalosan ugyan csak az amerikai és kanadai felhasználóknak szól, de a szerencsésebb hazai Gmail-felhasználók is elérhetik a Google Skype-hoz hasonló webes telefonszolgáltatását.
Vágólapra másolva!

A Google Voice nevű szolgáltatás aktiválásához a Skype-tól eltérően külön szoftvert sem kell feltelepíteni, bár a böngészőbe a kommunikációhoz szükséges bővítményt kell letölteni, emellett egy headsetre van szükség használatához. A Gmail-fiókból elérhető szolgáltatással az év végéig az amerikai és kanadai felhasználók ingyen tárcsázhatják a helyi mobil és vezetékes számokat, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Kínát és Németországot és Magyarországot pedig 2 centes, vagyis 4-5 forintos percdíjjal hívhatják fel (a tarifatáblázat itt található), emellett persze maguk is fogadhatnak hívásokat.

Forrás: [origo]
Ha ezt látja, örülhet: ingyen telefonálhat Amerikába

Ugyan cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, a szolgáltatás egyáltalán nem használhadó Magyarországról, az ingyenes Google-telefon azoknak a hazai Gmail-felhasználóknak a fiókjában is élesedhet, akik amerikai angolra állítva használják a webes levelezőt. Az viszont már bizonytalan, hogy a funkciói közül mi működik, és mi nem. A Google hazai képviselete arra sem tudott választ adni, hogy - a nyelvi beállításokon kívül - mi alapján néz amerikainak bizonyos felhasználókat. Az amerikai és kanadai telefonszámok mindenesetre számukra is ingyenesen hívhatók, a fizetős hívűsokhoz szükséges egyenleget pedig a Google Checkout nevű, Magyarországon hivatalosan szintén nem támogatott online fizetési szolgáltatással lehet feltölteni. A Google 10 centes kezdő egyenleget ad a szolgáltatás kipróbálásához, de volt olyan felhasználói fiók, amelyik alól csak ezt tudtuk lebeszélni, feltölteni már nem sikerült, és a híváslista sem működött.

A nemzetközi hívások díjából fedeznék a belföldiekét

Bár a szolgáltatás leírásában az szerepel, hogy az ingyenes hívások csak az év végéig elérhetőek, a Google üzleti modellje alapján a nemzetközi hívásokból befolyó bevételekből fedezné a helyi beszélgetések díját, így jó esély van arra, hogy a szolgáltatás később is díjtalan marad a két országban. Egyelőre e két országon kívül másutt nem lehet elérni a szolgáltatást, a Google.com/Voice honlapot felkeresve a hazai netezőket egy olyan angol nyelvű figyelmeztetés fogadja, melyből megtudhatják, hogy a szolgáltatás itthon még nem érhető el.

Forrás: [origo]
Így lehet elérni a Google Voice-ot a Gmailből

Az európai felhasználók egyelőre csak a számítógépek közti hangos vagy webkamera birtokában videohívások bonyolítására alkalmas szolgáltatását tudják használni a Google-nek. A tavaly beindított Google Voice használata korábban az USA-ban is fizetős volt, az ingyenes hívásokat szerdán jelentette be a keresőcég.

A szájton egy numerikus billentyűzet segítségével lehet olyan számokat tárcsázni, amelyek nincsenek felvéve a címlistába. A Gmail webes felületének csevegőablakába épített szolgáltatás többek közt hangpostát és konferenciahívást is lehetővé tesz, az amerikai beszámolók alapján pedig nagyon jó hangminőséget biztosít. Azokkal a Gmail-accountokkal, amelyeken sikerült kipróbálnunk a szolgáltatást, nem ezt tapasztaltuk: a hang nagyon torz volt, és - mivel egymás asztali készülékeit hívtuk, jól érzékelhető volt - sokat csúszik rajta a hang. Mobilszámot vagy egyáltalán nem tudtunk rajta felhívni, mert nem csengett ki, vagy ha igen, nem jött át rajta hang.

Forrás: [origo]
Így jelzi a bejövő hívást

A BBC által megkérdezett szakértők szerint még korai lenne megítélni, hogy az internetes telefonszolgáltatást működtető Skype-nak aggódnia kell-e megmaradásáért. Ez utóbbi társaság szolgáltatásait mintegy 124 millióan veszik igénybe egy hónapban, ezek közül azonban csak 8,1 millióan fizető ügyfelek. Ráadásul a Google Voice-nak egyelőre nem létezik mobiltelefonos verziója, a Skype-nak viszont igen.