Egymillióan próbálták ki a Gmail-telefont

Vágólapra másolva!
Világszerte több mint egymillióan próbálták ki a Google Gmailes telefonszolgáltatását, ami bizonyos korlátozásokkal Magyarországról is működik, lehetővé téve az ingyenes telefonálást Amerikába.
Vágólapra másolva!

A Google augusztus 26-án kezdte el élesíteni a "Call phones from Gmail", vagyis a Gmailből való telefonhívás funkcióját az amerikai és kanadai felhasználóknak. Az újdonságot a cég adatai szerint a Gmail valamivel több mint 176 millió felhasználója közül több mint egymillióan próbálták ki az első 24 órában, de valószínűleg nem csak az eredetileg megcélzott amerikai közönség.

A Gmailes telefon ugyanis véletlenszerűen elérhetővé vált a levelezőt amerikai angol nyelvi beállításokkal használó felhasználók számára is. Augusztus 26-án délutántól kezdve a hazai felhasználók is tömegével vehették észre, hogy megjelent az új funkciót jelző értesítés a Gmailes csevegőablakban a "Call phones" funkció kis zöld telefonkagylós ikonjával együtt. Ez azt jelenti, hogy angol felületről Magyarországról is ingyenesen lehet az USA-ba és Kanadába telefonálni legalább az év végéig, ahogy azt a Google Gmail-telefont bevezető kampánya hirdeti.

Ha a felhasználó a US-Englishről a saját nyelvére állítja vissza a Gmailt, a webes telefon eltűnik, de a sajtóbeszámolók szerint sok külföldi előbb jutott hozzá így a funkcióhoz, mint az eredetileg megcélzott amerikaiak. A Google ezért az MSNBC megkeresésére sietett leszögezni: a webes telefon használatához szükséges plugin telepítése önmagában nem elég hozzá, meg kell várni, amíg a szolgáltatás élesedik az adott fiókban, ami még pár napig is eltarthat.

Forrás: [origo]
Értesítő a Gmail-telefonról

A webes telefon másik hiányossága például az idehaza is közkedvelt Skype-hoz képest, hogy a webes postafiókokat nem lehet telefonról visszahívni. Ha valaki a Gmailből egy hagyományos számot csörget meg, a hívott készülék a Google egyik központi számát írja ki. Ezt visszahívva csak a Gmailt reklámozó üzenetet hallgathat meg a telefonáló. (Az USA-ban 760-705-8888 a Gmail-telefon száma, nekünk ebből csak a 07607058 jelent meg, amit így nem is lehet visszahívni, mobilon nem is írt ki számot a készülék).

Ha valaki teljes értékű VoIP-telefont szeretne, akkor a Google Voice nevű szolgáltatással kaphat magának hagyományos hálózatból is hívható számot. Ez a szolgáltatás viszont már tényleg nem érhető el Amerikán kívülről. (A Google Voice egy univerzális telefonszámot ad a felhasználóinak, amely minden más számát egyszerre csörgeti meg. Az internetes vállalat még évekkel ezelőtt vásárolta fel az alapjául szolgáló Grand Centralt.)

A Google egyelőre nem tudott választ adni arra, hogy az USA-n kívüli felhasználókat miért nézi amerikainak a rendszer, miközben a Google Vice az IP-cím alapján elutasítja a hazai netezőket. A cég csak annyit erősített meg, hogy a Gmail-telefon hivatalosan még nincs bevezetve idehaza.

Az MSNBC szerint a Facebook lehet a következő cég, amelyik webes telefonszolgáltatásba kezd, mivel a Gmailnél jóval nagyobb, 500 milliós felhasználótábort érhet el ezzel. Ugyan a hagyományos telefonnál olcsóbb VoIP-szolgáltatások évek óta jelen vannak az interneten, a Google újdonságától David Pogue, a New York Times szakírója is fellelkesült, ő egyenesen azt várja tőle, hogy egy androidos alkalmazással a Gmail-telefon a hagyományos mobilszolgáltatókat szorongathatja meg. Ez persze csak akkor valósulhat meg, ha a mobilos Skype-pal ellentétben a Google lehetővé teszi majd mindenfajta telefonszám hívását. A mobilos Skype-olók ugyanis jelenleg csak egymást tudják hívni, hagyományos számokat nem.