Újabb állatkínzós videó sokkolja a netezőket

Vágólapra másolva!
A macskát a kukába rakó brit nő után egy vinnyogó kölyökkutyákat a folyóba dobáló lányról készült videó keltett felháborodást az internetezők körében világszerte. Az állatkínzó tinédzserre lincshangulatban vadásznak a fórumozók az interneten keresztül, és a PETA is keresi.
Vágólapra másolva!

A 4chan fórum, a Reddit hírmegosztó és a Facebook felhasználóinak körében kezdett terjedni és innen kiindulva járta be már a nemzetközi internetes sajtót is az a videofelvétel, amelyen egy fiatal lány látszólag jókedvűen hajít egy sebes sodrású folyóba egymás után hat vinnyogó kölyökkutyát. A hidegvérrel elkövetett állatkínzás hasonló felháborodást keltett, mint az a nő, aki szintén a videomegosztókon vált ismertté, miután kukába dobott egy macskát.

A hackerakcióiról is ismert 4chan közönsége és a Reddit felhasználói online hajtóvadászatba kezdtek, hogy kiderítsék, ki lehet a piros csuklyás pulóvert viselő lány. A fórumozók hamarosan kikövetkeztették, hogy a videón a lány horvátul beszél, és egyesek szerint a bosznia-hercegovinai Bugojno lehetett a tett helyszíne.

Boszniába vezetnek a szálak

A Mashable összefoglalója szerint bár az elkövetők pontos kiléte még nem ismert, arra már fény derült, hogy a kiskutyák kivégzését a lány bátyja örökítette meg, aki először a YouTube-ra töltötte fel a videót. Onnan azonban az online fenyegetések hatására levette, és a felháborodott netezők töltötték fel a LiveLeak nevű megosztóra, ahonnan aztán szélesebb körben is ismertté vált.

A fiú egy horvát videojátékos fórumon, a HCL.hr-en árulta el magát, ahol segítséget kért a virtuális üldözőitől. Ott azt a magyarázatot adta a tettükre, hogy a kölykök kóbor kutyák voltak, és "betegségeket terjesztenek". Ennek ellenére nincs mentség arra, hogy a tinédzserek miért nem találtak emberségesebb megoldást az elhelyezésükre, vagy az elaltatásukra (ha ugyan igaz, amit a boszniai fiú állít).

A videón különösen felháborító, hogy milyen szenvtelenül bántak el az állatokkal a videó készítői: a piros pulóveres lány úgy dobálja a kiskutyákat a vízbe, mintha csak kövek lennének, miközben egyszer jól hallhatóan megkérdezni bátyját, vajon tudnak-e úszni. Sok híradás egyenesen zavarodottnak, elmebetegnek titulálta emiatt a tinédzsert.

A netezők a lányt dobnák a folyóba

A videó nyomán a PETA állatvédő szervezet is bejelentést tett a horvát hatóságoknál, mivel eredetileg horvát illetőségűnek vélték az elkövetőket, a Facebookon pedig már több mint ötezer tagot számlál a lányt elítélő legnagyobb csoport (Dumb Bitch throws Puppies in to River) tagsága. A felvételt híressé tevő közösségi oldalak felhasználói közben két pártra szakadtak. Miközben sokan szeretnék lenyomozni és a maguk módján, online zaklatással, a nyilvánosság előtti megalázással megbüntetni a kutyákkal kegyetlenkedő tinédzsereket, mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az önbíráskodásnak ez a formája ugyanúgy elítélendő, mint az állatkínzás, és csillapítani próbálják az online lincshangulatot.

Ennek ellenére az elkövetők aligha úszhatják meg, hogy a hirtelen jött keresetlen hírnév nyomán ebben a fajta zaklatásban némi részük legyen. Arról egyelőre nem érkezett híradás, hogy a helyi hatóságok, vagy állatvédők nyomára akadtak volna a fiataloknak.