Milliókat fizet a Google a Zümm miatt

Vágólapra másolva!
A Google-nek 8,5 millió dollárjába, vagyis közel kétmilliárd forintnak megfelelő összegbe került az, hogy kiegyezzen azokkal a felhasználókkal, akik a céget azért perelték be, mert a Buzz (magyarul Zümm) nevű szolgáltatás bevezetésekor kiszivárogtak egyes privát adataik.
Vágólapra másolva!

A februárban beindított szolgáltatás linkek és státuszüzenetek megosztását teszi lehetővé a Gmail felhasználói között. A Buzz-t premierjét követően sok kritika érte, mivel a felhasználók nem tudták benne részletesen szabályozni, hogy melyik ismerősük milyen információkhoz férhessen hozzá, melynek eredményeként privát adatok, például az ismerősök listája is kiszivároghatott.

Az indulást követően később orvosolt problémák miatt kaliforniai felhasználók pert indítottak a Google ellen. Sajtóbeszámolók szerint a keresőcég végül peren kívüli egyeszséget kötött a felperesekkel, amely a cégnek 8,5 millió dollárba, vagyis közel kétmilliárd forintba került.

Az összes mintegy harminc százaléka az ügyvédi költségeket fedezi, a felperes hét felhasználó pedig egyenként 2500 dolláros, vagyis durván 550 ezer forintnak megfelelő összeget kap sérelmeiért. A fennmaradó tetemes összegből egy olyan pénzügyi alapot hoznak létre, amelyből internetes adatvédelemmel foglalkozó alapítványok működését finanszírozzák majd. A BBC értesülései szerint a Buzzal kapcsolatos pertől függetlenül a texasi ügyészség vizsgálatot indított a Google ellen, melynek során azt vizsgálják, a cég miként dolgozza fel a keresések találati eredményeit.