Jön az élő videó a YouTube-on

Vágólapra másolva!
A videomegosztón a korábbi saját, illetve Google-os közvetítések után külső partnerek indítanak kísérleti adást hétfőn és kedden.
Vágólapra másolva!

A YouTube négy partnerének, a Howcastnak, a Rocketboomnak, a Next Wave Networksnek és a Young Hollywoodnak biztosít lehetőséget rá, hogy a hét elején kipróbálja az online közvetítések lehetőségét - írja a USA Today. Az élő adásokat csak hétfőn-kedden lehet majd nézni, mivel a videomegosztó maga is csak teszteli velük az új funkciót. (Cikkünk írásakor csak a Howcast és a Rocketboom csatornáján jelent meg az élő stream helye, de adás még ezeken sem volt: ha az amerikai nézők idejéhez igazítják a kísérleti adásokat, akkor azok valószínűleg hazai idő szerint késő délután indulnak el.)

A YouTube ezzel első ízben biztosít lehetőséget rá, hogy külső felhasználók is élőben adjanak rajta. A videomegosztó legutóbb az anyacég, a Google Instant Searchről szól sajtótájékoztatóját közvetítette élőben a múlthéten, korábban pedig saját szervezésben koncerteket, de ezen kívül nem sok ilyet láthattunk rajta annak ellenére, hogy a technológia szemlátomást rendelkezésre áll hozzá.

Az elmúlt pár évben több olyan sikeres portál is létrejött, amelyek élő videoközvetítésre specializálódtak, ilyen például a félig magyar Ustream.tv, a Livestream vagy a Justin.tv. A YouTube (és ezzel a Google) most visszavonhatatlanul versenybe száll ezekkel.

"Szerintünk az élő az online videó történetének következő fejezete" - nyilatkozta Joshua Siegel, a YouTube termékmenedzsere a USA Today-nek. Arra a kérdésre, hogy miért nem léptek korábban, Siegel annyit válaszolt, hogy a YouTube masszív videoözönében, ami 24 órán keresztül ömlik és napi kétmilliárd lejátszást generál, "nehéz eligazodni", így még egy kis időre van szükségük az élő megoldás kidolgozásához.