Olvasóinknak nem kell a pornómód

Vágólapra másolva!
Az [origo] olvasói számára a gyorsaság és a stabil működés a legfontosabb egy böngészőnél, de azt is elvárják tőle, hogy a weboldalakon lévő videókat zökkenőmentesen játssza le, ugyanakkor érje be a lehető legkevesebb memóriával.  Szavazásunk eredményeiből az is kiderül, hogy látogatóink hasznosnak tartják, ha a veszélyes oldalakra figyelmezteti őket a browser, a "pornómódra" viszont alig tartanak igényt.
Vágólapra másolva!

A Techbázis cikkei mellett publikált online szavazásunkat 26 ezren töltötték ki, ebben olvasóink tizenhárom különböző ismérv közül jelölhették meg azokat, amelyek számukra fontosak. Az eredmények szerint olvasóink közül a legtöbben (15 százalék) azt várják el a browsertől, hogy az minél gyorsabban töltse be az oldalakat, és minél fürgébben induljon el (11,6 százalék).

Szintén sokan tartják fontosnak, hogy a böngésző sose omoljon össze (11,2 százalék), és zökkenőmentesen, szaggatás nélkül játssza le a weboldalakba ágyazott videókat (10,3 százalék). Kevesebb felhasználó (9,6 százalék) számára prioritás, hogy a program ne foglaljon sok memóriát, azaz használata minél kevésbé terhelje le a teljes rendszert.

Tudjon mindent, jelezze a veszélyt

Az extra funkciók közül a legfontosabb olvasóink számára voksaik alapján (9,2 százalék) a veszélyes oldalakra való figyelmeztetés. Ennél jóval kevesebben (6,3 százalék) tartanák fontosnak, hogy a letöltött browser kulcsrakész legyen, azaz semmilyen kiegészítőt ne kelljen letölteni a kényelmes használathoz.

Bár a szoftverek teljes testreszabhatósága hangzatos ismérv, erre olvasóinknak csupán 5,3 százaléka tart igényt. Hasonló a helyzet a kiegészítőkkel, ezek csak felhasználóink 4,9 százalék számára fontosak, ami ahhoz képest kevés, hogy ez az egyik olyan sajátosság, amely például a Firefoxot népszerűvé tette - pedig oldalainkat ezzel a böngészővel keresik fel a legtöbben.

Alig használják a pornómódot

Az, hogy a kedvenc honlapok linkjeit egy nyitóképernyőre el lehessen helyezni, a Techbázist felkeresők 4,5 százalékra tartja sokra, s meglepő módon kevesek számára (4,3 százalék) hangsúlyos az is, hogy a browser lehetőleg kevés hasznos helyet foglaljon el a monitorról - pedig a Chrome és a készülő új Internet Explorer is ebben erős.

Úgy tűnik, csupán az ínyenc felhasználók (3,9 százalék) kívánnak olyan kényelmi szolgáltatásokat használni, mint a beállítások, jelszavak online raktározási és szinkronizálási lehetősége. Kifejezetten meglepett viszont minket, hogy a "pornómód" néven is emlegetett, immár minden ismert browserben megtalálható privát böngészési funkció a legkevésbé fontos olvasóink körében (3,8 százalék). Ezt aktiválva a felkeresett oldalak címei nem kerülnek be az előzményekbe, az ideiglenes fájlokat pedig hamar törli a szoftver, így például a kényes egészségügyi témákkal kapcsolatos kereséseket és természetesen a szexoldalak felkeresését lehet elrejteni a PC többi használója elől.