Interpol: ellepték a netet a terroristák

Vágólapra másolva!
Jelentősen nő az interneten elérhető szélsőséges tartalmú honlapok száma az Interpol vezetője szerint, mostanra több ezer oldalon toboroznak szimpatizánsokat a terroristák a kibertérben.
Vágólapra másolva!

Ronald Noble, a nemzetközi rendőri szervezet főtitkára egy párizsi rendőri konferencián úgy nyilatkozott, míg 1998-ban még csupán egy tucat szélsőséges oldal működött a neten, ezek száma már négy évvel ezelőtt meghaladta a 4500-at. Noble elmondta, a szélsőséges oldalakon keresztül például az al-Kaida a korábbinál sokkal egyszerűbben toborozhat tagokat. A netes propaganda egyébként leginkább a középosztálybeli fiatalokat célozza a tapasztalatok szerint.

Sokszor ez a tevékenység nem is jogsértő módon zajlik, de ha le is állítanak egy szélsőséges oldalt, rögtön megnyílik helyette egy másik - nyilatkozta a BBC-nek egy ezzel a témával foglalkozó szakértő. Az ICSR nevű, radikalizmust vizsgáló nemzetközi szervezet szakértője a brit közszolgálati médiának úgy nyilatkozott, tudomásuk szerint néhány ezernél jóval több szélsőséges oldal működik az interneten, mint amelyről az Interpol beszámolt, csak angol nyelvű szájtból több ezer üzemel.