Állásajánlat helyett vírust rejtett a levél

Vágólapra másolva!
Milliárdnyi hamis Linkedin meghívót küldtek ki kiberbűnözők a napokban. A levelek szakmai kapcsolatok és álláslehetőségek helyett egy adattolvaj kártevőhöz segítették hozzá a netezőket.
Vágólapra másolva!

Hamis Linkedin meghívókkal próbálják meg terjeszteni az adatlopó Zeus trójait - hívta fel a figyelmet a Cisco. A leveleket kiküldő botnetet kedden járatták csúcsra a hálózati cég biztonsági mérnöke szerint. Henry Stern arra is felhívta a figyelmet, hogy a bűnözők által használt botnet továbbra is aktív, bármikor képesek a mostanihoz hasonló levélözönt zúdítani a netezőkre.

A bűnözők által küldött levelek gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek az igazi figyelmeztetésektől, a trójait terjesztő meghívók ellen mégis egyszerű a védekezés. A linkekre való kattitás helyett a Linkedin.com weboldalt kell megnyitni, és ott ellenőrizni, hogy valóban ismerősnek jelöltek-e.

A Zeust már 2009-ben is az év egyik legveszélyesebb kártevőjének választotta a Cisco. A jelszótolvaj trójai program, akkor a becslések szerint mintegy négymillió PC-re jutott be, a mostani tippek szerint csak az Egyesült Államokban 3,6 millió PC-t fertőztek meg a kártevővel A Zeus segítségével kelet-európai kiberbűnözők számos felhasználó bankszámláját tudták megcsapolni, emellett amerikai bűncselekményekből származó pénzek tisztára mosásához is felhasználták azt.