Dollármilliókat elrabló ukrán csalókat fogtak el

Vágólapra másolva!
Hetven millió dollárt ellopó ukrán kiberbűnözőket fogott el a rendőrség. A csoport nagy népszerűségnek örvendő Zeus trójait használta banki adatok gyűjtésére, és a számlák megcsapolására.
Vágólapra másolva!

Az ukrán bűnbanda tervezetten vetette be a dobozos termékként megvásárolható Zeus trójait. Amerikai kis- és középvállalatokat vettek célba, hogy minél több pénzt tudjanak ellopni egy-egy akcióval.

Több Zeust használó bűnbandára csaptak le a különböző államok rendőrségei az elmúlt héten. Először a londoni Metropolitan Police fogott el egy netezőket fosztogató csoportot, majd az Egyesült Államokban állítottak hatvan főt bíróság elé banki adatok ellopása miatt. A mostani sikerek egy több mint egy évig tartó FBI nyomozásnak köszönhetőek. A nyomozás során a FBI arra koncentrált, hogy ne csak az egyszerű pénzkeresési lehetőséget elfogadó futárokat, hanem a kártevő terjesztőit, és a rendszert kiagyalókat is lebuktassa.

A számítógépek megfertőzése és a banki azonosítók ellopása csak a csalás első lépcsőjét jelentik. A pénz eltüntetését hamis bankszámlákkal oldották meg, amiket diák vízummal Amerikában tartózkodó külföldiekkel nyittattak meg. A feltört bankfiókból először ezekre a számlákra utalták át a pénz, majd innen továbbították Amerikán kívüli bankokba.