Elindult a három csapás rendszer Franciaországban

Vágólapra másolva!
Elindult a francia Hadopi figyelmeztető rendszere, a jogsértő anyagokat letöltők péntektől számíthatnak arra, hogy a kalózkodás abbhagyására felszólító leveleket kapnak szolgáltatójuktól - adta hírül az AFP.
Vágólapra másolva!

A 2009-ben alakult jogvédő hatóság által küldött levelek arra figyelmeztették a töltögetőket, hogy tettüknek következményei lesznek, és akár az internetkapcsolatukat is elveszíthetik, ha folytatják a kalózkodást.

Az első figyelmeztetés még nem jár semmilyen retorzió, ám ha hat hónapon belül újra letöltésen kapják a felhasználót, megkapja a végső figyelmeztetést. A harmadik alkalommal már nem fáradnak a levelezéssel a hatóságok, az internet előfizetést megszüntetik, és büntetést szabnak ki a kalózra. A figyelmeztetést a négy legnagyobb francia internetszolgáltató közül még csak kettő küldte ki, ám az első körből kimaradó Orange és az SFR ügyfelei is megkaphatják még ezen a héten a maguk figyelmeztetéseiket.

A Hadopit a kalózkodás jelentette probléma egyik elképzelhető megoldásának tartják, ám nem örül mindenki a rendszernek. "A megígért jogi lehetőségek kidolgozása helyett a Hadopi az emberek büntetésével kezdi működését" - nyilatkozta Edouard Barreiro, a Que Choisir fogyasztóvédelmi szervezet egyik vezetője.