Kiberbűnözők áldozatául esett a Microsoft két szervere

Vágólapra másolva!
Hamis gyógyszereket kínáló spammerek jutottak be a Microsoft két szerverére. A Register információi szerint a szoftveróriás gépei három hete nem csak a cég hivatalos oldalaihoz igazítják útba a látogatókat, de több mint 1000 rosszindulatú oldalra is elirányítják az óvatlan netezőket.
Vágólapra másolva!

Egyelőre a szakértők, sőt a Microsoft szakemberei is értetlenül állnak az előtt, hogy a cég két névszerverére hogyan kerültek rá a gyógyszereket kínáló lapok. A DNS szerverek, amelyek a weboldalakat tartalmazó gépek IP címét és az egyszerűen megjegyezhető szöveges webcímeket (pl. origo.hu) kötik össze telefonkönyvként.

A legvalószínűbb magyarázat szerint a Microsoft gépeit feltörték a kiberbűnözők. Emellett azt is elképzelhetőnek tartja a brit lap által megkérdezett Randal Vaughn informatikaprofesszor, hogy a szerverek a kiberbűnözők megfigyelésére szolgáló csalihálózat tagjai. A rendellenességet felfedező Ronald F. Guilmette szerint nem csak a Microsoft volt érintett a mostanihoz hasonló betörésben. Több nagy cég gépen látott feltűnni a mostanihoz hasonló csaló domaineket. A Microsoft belső vizsgálatot folytat az ügyben, ami várhatóan a csaló honlapok eltüntetésével végződik.

A Microsoft tavaly szembeszállt a kiberbűnözőkkel: tevékeny részt vállalt a Conficker kártevő elleni harcban, illetve jogi és technológiai eszközök segítségével elérte, hogy lebontsák a Waledac kártevő által épített zombihálózatot.