A jövő év elejére elfogynak a netcímek

Internet, közösségi oldal, számítógép, kábel
Vágólapra másolva!
Az internetes címek kiosztásért felelős szervezet bejelentése szerint már csupán a teljes címtartomány 5 százaléka áll rendelkezésre, így a jövő év elejére elfogyhatnak a kiosztható IP-címek - számolt be a PC World.
Vágólapra másolva!

A világhálóra kapcsolódó számítógépek és eszközök azonosítására szolgáló IP-címek kiosztását végző Number Resource Organization (NRO) hétfői közleménye szerint az év elején még a mintegy négymilliárdos (2 32 darab) címtartomány 10 százaléka állt rendelkezésre, mostanra azonban már csak öt százalék áll rendelkezésre. Így várhatóan hónapokon belül, a jövő év elejére nem lesz több olyan internetes cím, amelyet kioszthatnának a világszerte működő szolgáltatóknak és vállalatoknak használatra.

Az, hogy az internetes címek kifogynak, a felhasználók számának növekedése mellett a világháló elérésére alkalmas mobil eszközök, illetve a címeket gyakorlatilag állandóan lefoglaló ADSL-, és kábelmodemes netkapcsolatok elterjedésének köszönhető. Arra, hogy az internetes címek el fognak fogyni, már egy évtizede figyelmeztetnek a különböző szakértők és szervezetek.

Új technológia kell a címekhez

Jelenleg a nyolcvanas években lefektetett IPv4 elnevezésű címzési protokollt használják az interneten a számítógépek, szerverek és egyéb hálózati berendezések azonosítására, s ennek címtere fogy ki hónapokon belül.

Ez elvileg azt jelentené, hogy nem tud több eszköz kapcsolódni a világhálóra, de ez valószínűleg nem fog bekövetkezni. Az interneten használatos protokoll következő generációs, IPv6-os változata ugyanis 2 128 darab IP-cím kiosztására alkalmas. Ennek bevezetése folyamatban van, de még korántsem tekinthető teljeskörűnek: egyes társaságok már kompatibilissé tették rendszereiket a technológiával, mások - például kis hostingcégek - ezt a lépést még nem tették meg.