Régi botrány miatt perelik a Google-t a spanyolok

Vágólapra másolva!
Pert indított a Google ellen a spanyol adatvédelmi hatóság (AEPD). A szervezet a Street View kamerás autók által elkövetett adatgyűjtést nehezményezi.
Vágólapra másolva!

Lezárta a Google májusi adatgyűjtési botránya után indult vizsgálatát a spanyol adatvédelmi hatóság. A AEPD megállapítása szerint a keresőóriás öt különböző vétséget követett el a Street View-hoz fotót készítő kamerás autókkal. Amennyiben a spanyol bíróság elég súlyosnak érzi a vádat, vétségenként 60 ezertől 600 ezer euróig terjedő büntetés megfizetésére kötelezheti a Google-t.

A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy a 360 fokos fényképeket készítő autók nem csak az út közben felfedezett wifi routerek nevét tárolták el, hanem minden a router és a rá csatlakozó számítógépek által küldött adatot is. Az adatgyűjtés csak a nyilvános hálózatokat érintette, a kóddal védett csatornákra nem lépett be a program.

A cég korábban már sajnálkozását fejezte ki a kamerás autók szoftverének szerencsétlen hibája miatt, ám ez nem volt elég az érintett országok adatvédelmi szervezeteinek. A Google ez után tárgyalást kezdeményezett az érintett országok adatvédelmi hivatalaival, hogy azok segítsék a 600 gigabájtnyi információ szakszerű megsemmisítésében.