Civilek indítottak háborút a magyar pedofil oldal ellen

Vágólapra másolva!
Bár az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) felfüggesztette annak az oldalnak a .hu-ra végződő domainnevét, amely tinilányok közösségi fotóit közli engedély nélkül, az oldal - külföldi netcímen - egyelőre továbbra is elérhető. Működtetői ellen egy civil szervezet feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

A DomainABC állítása szerint a tinilányok fotóit közlő oldalt az a társaság működteti, amely korábban "exbarátnőkről" készült szexfotókat közlő szájtott is indított, és amelynek ügyében a nyíregyházi rendőrség egy magánszemély feljelentése nyomán már nyomozást folytat.

Működtetői szerint nem szexoldal

Az exbarátnős oldallal ellentétben az a honlap, amelynek magyar netcímét a napokban letiltották, nem felnőttekről, hanem 18 év alatti - gyakran csupán 11-12 éves - lányokról közöl fotókat. Bár az elérhető felvételek nem pornográf jellegűek, fehérneműben vagy fürdőruhában pózoló, esetleg fedetlen keblüket kezükkel eltakaró kislányokról készült fotók is helyet kaptak köztük. A szájt működtetői oldalukon felhívták a figyelmet arra, hogy nem is fognak közölni a honlapon kislányokról készült meztelen képeket. Az oldalon elérhető fotókat az iWiW-en, a myVIP-en és a Facebookon elérhető adatlapokról gyűjtötték be, a felvételek mellett általában ezek linkjeit, időnként a Messenger-azonosítót vagy a lakóhelyet is feltüntetik.

Pedofil jellege miatt tiltották le a szájtot

Az oldal .hu-ra végződő domainjének működését Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) a napokban függesztette fel, miután a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) jelezte annak jogsértő jellegét. Martos Balázs, az ISZT elnöke az [origo] kérdésére elmondta, azért került sor a domainnév felfüggesztésére, mert a címben szerepelt a "pedo" szócska is, amely az oldal kontextusában sérti a hazai regisztrációs szabályzatot. Az exbarátnők szexfotóit közlő másik oldal esetében a domainnév hasonló problémás részletet nem tartalmazott, ezért azt a szájtot nem törölték, bár ha bíróság vagy ügyészség úgy rendelkezik, erre is sor kerülhet.

Mlinarics Józseftől, az InternetHotline néven online forródrótot is működtető MATISZ ügyvezető elnökétől megtudtuk, hogy ez a szervezet a rendőrségnél is feljelentést tett az oldal működtetői ellen. A szakember úgy véli, az exbarátnős oldalnál súlyosabb jogsértés folyik a tinilányos szájton, ahol a publikált fotók és az azok mellett közzétett kommentárok és személyes adatok együttesen valósítanak meg jogsértést: kiskorúak személyes adatainak megsértését és telekommunikációs eszköz útján történő szexuális zaklatásukat. A tartalomipari szövetség egyébként a már egy külföldi szerveren működő honlap esetében is el tudta érni az azt kiszolgáló hostingcégnél több jogsértő felvétel eltávolítását is.

Országos szintű tartalomszűrés hozhat megoldást?

Mint azt az exbarátnős oldal feljelentésével kapcsolatban egy szakértő az [origo]-nak elmondta, míg jogsértések esetén egy magyarországi honlapot viszonylag egyszerűen le lehet kapcsoltatni, a külföldi szervereken és netcímeken elérhető magyar szájtokkal szemben sokkal nehezebb fellépni. A MATISZ ügyvezető elnöke szerint napjainkban már sokat javult a helyzet, már nem lehet teljesen elbújni a világhálón, mint évekkel ezelőtt, bár a külföldi szervereken hostolt problémás oldalak eltávolítása valóban nehézkesebb, időigényesebb feladat.

A szakember szerint erre egy olyan egységes rendszer jelenthetne megoldást, amelyet például Németországban, Franciaországban és Csehországban alkalmaznak. Ezekben az országokban a helyi távközlési- és internetszolgáltatókat kötelezik arra, hogy a bíróság, ügyészség vagy hatóságok által jogsértőnek ítélt - például szélsőséges eszméket, gyerekpornót vagy más veszélyes tartalmat terjesztő honlapok - elérését blokkolnia kell ügyfeleik számára.

Jóri András adatvédelmi biztos - aki korábban az exbarátnők fotóit közlő oldal ellen feljelentést tett - néhány hete egy gyerekvédelmi konferencián kritikával illette a jelenlegi szabályozást, amely szerinte nem elég hatékony, mivel a fent említett jogsértő oldalak a mai napig elérhetők - új szerveren és új internetcímen.