Jobban védené a facebookozókat az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság kötelezni akarja az internetes közösségi oldalak üzemeltetőit arra, hogy biztosítsanak egyszerű lehetőséget a felhasználóknak a személyes adatok törlésére. A szabályozás érintené a feltöltött fotókgalériákat és az ismerőslistát is.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön közölték Brüsszelben, hogy Viviane Reding igazságügyi EU-biztos felül akarja vizsgálni a még 1995-ből való uniós adatvédelmi irányelvet. A biztos el akarja érni, hogy az időközben bekövetkezett technológiai fejlődéshez jobban igazodjanak az előírások. Az olyan közösségi oldalakat, mint például a Facebook, arra kötelezné, hogy bizonyos határidőn belül adják meg az ügyfeleknek "a feledés homályához való jogot" - azt a lehetőséget, hogy korábban felvitt adataikat nyomtalanul eltüntethessék a digitális környezetből.

Az EU végrehajtó testülete jövő tavasszal kíván előállni konkrét jogszabályi javaslatokkal. Az indítványokat a tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak, valamint az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia.

Reding álláspontja szerint az állami hatóságoknak csak a terrorizmus, illetve a szervezett bűnözés elleni küzdelemhez elengedhetetlenül szükséges mértékben szabad hozzáférniük a felhasználók védett adataihoz. Egyúttal azt is el akarja érni az igazságügyi EU-biztos, hogy a polgárok személyiségi jogainak sérelme esetén az eddiginél könnyebben lehessen büntető eljárást indítani. Szerinte a fogyasztóvédelmi szervezeteknek - így az internetes szolgáltatásokat igénybe vevők érdekképviseleti szervezeteinek is - meg kell könnyíteni, hogy jogsérelem esetén bírósághoz forduljanak.