Vágólapra másolva!
Az amerikai Jammie Thomas-Rassetre a bíróság másfél millió dolláros, vagyis mintegy 290 millió forintos kártérítés megfizetésére kötelezte egy bíróság egyetlen album internetes megosztásáért, bár az ítélet még nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Az amerikai anyuka ügye 2006-ra vezethető vissza, amikor az RIAA, vagyis az Amerikai Hanglemezipari Szövetség beperelte, mert az azóta megszűnt Kazaa nevű fájlcserélő hálózaton huszonnégy zeneszámot osztott meg másokkal jogtalanul mp3 formátumban. A többek közt Katy Perry, a Coldplay és a Depeche Mode lemezeit kiadó Capitol Records szellemi tulajdonainak illegális terjesztéséért minden egyes megosztott zeneszámért cserébe 62500 dolláros, vagyis 12 millió forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére kötelezte az anyukát - írja a Torrentfreak.

Az ügy pikantériája, hogy Thomas-Rassetre korábban enyhébb, 222 ezer dolláros kártérítést rótt ki az ügyében eljáró bíróság, ám a felhasználó a per újratárgyalását kérte, mert aránytalanul magasnak találta a büntetést. Az újabb ítélet azonban a korábbinál is súlyosabb lett, így az anyuka ügyvédei most is fellebbezést terveznek.

A fájlcserélők világával foglalkozó szakblog úgy tudja, ha jogerősen is a borsos kártérítés megfizetésére ítélik az amerikai anyukát, az RIAA az ebből származó bevételeket nem a zenészek, hanem az illegális zeneletöltés visszaszorítását célzó kampányok lebonyolítására fordítja majd.