Szűrőként funkcionál a magyar nyelvű eBay

Vágólapra másolva!
Bár az eBay.hu tesztüzeme már október óta elérhető volt, az online aukciós ház csütörtökön elindította magyar nyelvű oldalának végleges változata. A szájton csak fix áras termékek érhetők el, és az amerikai anyaoldallal ellentétben sem autót, sem ingatlant nem lehet venni rajta.
Vágólapra másolva!

A lokalizált tartalmú oldal az eBay Nemzetközi Piactér nevet viseli, és magyar nyelvű felülettel fogadja a felhasználókat, bár a termékek leírásait angolul lehet elérni, és a kereséseket is ezen a nyelven kell végrehajtani. Az eBay.hu-n egy hosszabb ismertető is olvasható magyarul a szájton használható PayPalról, ám az online fizetési rendszer egyelőre ugyancsak angolul kommunikál a hazai netezőkkel, viszont az oldal indulásával párhuzamosan magyar nyelvű ügyfélszolgálatot is beindított a társaság.

A Nemzetközi Piactéren az amerikai anyaszájthoz képest korlátozott szolgáltatások érhetőek el, például nem lehet rajta termékekre licitálni, csak fix áron megvásárolható árucikkek találhatóak meg katalógusában, és eladni sem tudnak rajta a magyar felhasználók.

Csak ingatlant és autót nem lehet venni

A rendszer kizárólag olyan hirdetéseket jelenít meg, amelyek feladója Magyarországra is vállalja a postázást, az árat pedig forintra átszámítva lehet leolvasni. Elvileg a szállítási költségekről is közvetlenül tájékozódhatnának a felhasználók, de próbáink során minden tételnél csupán az szerepelt, a várható költségekkel kapcsolatban forduljunk az eladóhoz.

Forrás: [origo]

Míg az amerikai eBayen akár autót vagy házat is lehet vásárolni, nemzetközi oldalán ezek nem elérhetők, emellett például speciális, engedélyköteles táplálékkiegészítőket sem lehet találni, ruhákat, játékprogramokat, könyveket, hardvereszközöket, cd-ket és hasonló cikkeket viszont igen. További korlátozás, hogy csak az amerikai, egyesült királyságbeli és németországi eladók termékei közt keresgélhetnek, a sokszor olcsóbb termékeket kínáló ázsiai országok kínálatához nem férhetnek hozzá. Ugyanakkor a magyar felhasználók továbbra is használhatják eBay.com címen továbbra is használni lehet az aukciós szájt angol nyelvű anyaoldalát, amely a fenti korlátozásokat nem tartalmazza.

Több vásárlót hoz a lokalizált oldal

Az online aukciósház közleménye szerint a lokalizált oldalak beindítása jelentősen növeli az országokban az eBay használatát: a szomszédos Csehországban, ahol március óta érhető el a szájt helyi változata, 40 százalékkal nőtt a vásárlások, és 50 százalékkal a felhasználók száma. Az eBay statisztikái szerint a magyar oldal októberben, mindennemű hírverés nélkül elindult béta verziójának startját követően 97 százalékkal emelkedett a látogatók száma, a vásárlások száma pedig 11 százalékkal gyarapodott.