A Facebooktól félti a jövőt a web atyja

Vágólapra másolva!
Hosszú cikkben írta meg az internetes trendekkel kapcsolatos aggályait Tim Berners-Lee, a World Wide Webet kitaláló mérnök. Berners-Lee szerint az adatsilóként működő közösségi oldalak, a tartalmat a netezők elől elrejtő iTunes, és az okostelefonok appjai is hátráltatják a fejlődést.
Vágólapra másolva!

A felhasználók adatait gyűjtő, és abból adatbázist építő közösségi oldalakban jelölte meg a legnagyobb problémát a webet kitaláló tudós. A Facebook, a LinkedIn, vagy a Friendster összegyűjti az összes képet, tetszikelést, kommentárt, státuszüzenetet, és ezekből épít szolgáltatást. Az egyetlen probléma, hogy ezek az adatok csak az adott oldalon elérhetőek, nem lehet elvinni, és nem lehet máshonnan hivatkozni rá. Ezek az oldalak olyanok, mint egy siló - fogalmazott Berners-Lee - ami el van falazva a többi hasonló oldaltól. Az oldalaik ugyan a weben találhatóak, de az adataink nem. El lehet érni emberekről készült listákat, de ezt a listát az ismeretségekkel együtt nem lehet felhasználni más szolgáltatásokban.

A web atyja szerint az is nagy probléma, hogy a közösségi oldalakon belül tárolt információknak nincs URI-ja, azaz közvetlen elérést biztosító webcíme, mert ez is növeli a silókban tárolt adatok izolációját. Az információk közti kapcsolat csak a lapon belül létezik, kívülről ezek nem látszanak. Ennek eredményeként a közösségi oldalra felvitt adatok mennyiségével nő a felhasználók bezártsága is: hiszen az adatait kellene hátrahagynia annak, aki elhagyja a szolgáltatást. Ahogy az oldalak felépítése egyre inkább kezd hasonlítani a Facebookra vagy a Friendsterre, úgy lesz egyre egyenetlenebb a webezési élmény - mondta Berners-Lee.

Az adatok elzárása mellett a monopóliumoktól is félri találmányát a web atyja. "Kapcsolódó veszély, hogy ha egy közösségi oldal, vagy keresőmotor, vagy böngésző túl nagyra nő, akkor monopóliummá válik, ami hátráltatja az innovációt." Jelenleg nem a Friendster a fenyegetés, hanem az 500 millió felhasználóval rendelkező Facebook.

Berners-Lee a demokratikusabb közösségi szolgáltatásokat tartja jó választásnak. A Facebook helyett a GnuSocialt vagy a Diasporát, a Twitter helyett pedig a decentralizáltan működő Status.net-et javasolja.

Az iTunes sem oké

A zárt világot látj az Apple nyugaton rettentően sikeres iTunes zeneboltjában is Berners-Lee. A boltban tárolt adatok egy részére lehet hivatkozni linkkel, ám ezeket nem lehet megnyitni böngészőben. A weben megszokott http:// kezdés helyett a csak az iTunes szoftver számára értelmezhet itunes:// szócskával is kezdődnek ezek a hivatkozások.

Végül az okostelefonok appjait is problémásnak tartja a web apja. Az ezekben megjelenő tartalom ugyan az internetre kötött szervereken van, ám böngészőből nem látható, el van zárva az internetezőktől. Nem lehet könyvjelzőt rakni rá, betwitelni a rámutató linket.