Rengeteg facebookozó üzenőfala rejt kártevőt

Vágólapra másolva!
A világ legismertebb közösségi oldalán a felhasználók legalább húsz százalékának üzenőfalán elérhetők olyan linkek, amelyekre kattintva különböző számítógépes kártevők próbálnak a PC-re jutni - derül ki a BitDefender tanulmányából.
Vágólapra másolva!

A biztonsági szoftvereket fejlesztő cég 14 millió felhasználó 17 millió darab nyilvános bejegyzésének elemzésével készítette el statisztikáit. Ezekből megállapítható, hogy a közösségi szájt felhasználóinak nagyjából ötödének üzenőfalán találhatók veszélyes linkek.A legtöbb veszélyes tartalmat külsős fejlesztők által készített Facebook-applikációkkal lehetett összefüggésbe hozni, ezek általában valamilyen extra funkcióval, jutalom ígérgetésével, vagy például ingyenes horoszkópokkal, játéklehetőséggel csábítják a felhasználót feltelepítésükre.

Azon túlmenően, hogy már egy facebookos alkalmazással is vissza lehet élni, és például meg lehet szerezni egy felhasználó adatait, vagy kéretlen reklámokat elhelyezni üzenőfalán, sok esetben az alkalmazások a PC-re települő kártékony szoftverek letöltését is felkínálják. Ezeken keresztül a készítők kémkedni tudnak a netezők után, vagy ellophatják jelszavaikat.

Ha a közösségi oldalon csalárd alkalmazásra bukkannak, nem csak magát az applikációt, hanem az általa generált bejegyzéseket is törlik - nyilatkozta a Facebook a BBC-nek. Azt, hogy ennek ellenére is terjesztenek kártevőket az oldalon, valószínűleg annak köszönhető, hogy ezek nem esnek át előzetes ellenőrzésen, utólag pedig nehéz feladat kiszűrni őket, mivel rengeteg külsős miniprogram érhető el a szájton.