Megtámadták a WikiLeaks pénzeit befagyasztó bank honlapját

Vágólapra másolva!
Hackerek támadták meg és tették ideiglenesen elérhetetlenné hétfőn annak a svájci banknak a honlapját, amely a WikiLeaks nevű, titkos információkat kiszivárogtató szájt pénzét befagyasztotta.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint a támadást az Anonymous nevű hackercsoport követte el Operation Payback ("visszafizetés hadművelet") nevet viselő kampánya keretében. Erre azt követően került sor, hogy a svájci PostFinance pénzintézet hétfőn jelentette be közleményben, hogy befagyasztotta a számláján lévő 31 ezer eurót - vagyis mintegy 8,6 millió forintot -, amelyet a WikiLeaks kedden letartóztatott alapítója, Julian Assange védelmének ügyvédi költségére helyeztek el. A bank közlése szerint az összeget azért fagyasztották be, mert Assange nem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy állandó svájci lakhellyel rendelkezik, számlája megnyitásakor pedig korábban egy hamis genfi címet adott meg.

A PostFinance honlapja hétfő éjjel még elérhetetlen volt, kedden azonban újból üzemszerűen működött. A hackerek a PayPal online fizetési rendszer elleni támadásra is ígéretet tettek, az eBay tulajdonában lévő szolgáltatás ugyanis a múlt héten szintén befagyasztotta az információkat kiszivárogtató szervezet számláját, így az nem tudott többé támogatást gyűjteni a világhálón egyszerű fizetést biztosító rendszeren keresztül.

Az Anonymous a 4chan nevű hírhedt online fórumhoz köthető csoport, melynek egy Coldblood álnevet használó tagja a BBC-nek elmondta, további támadásokat terveznek: olyan szájtok lesznek a célpontjaik, amelyek a kormányzati nyomásnak engedve felmondják a WikiLeaksnek nyújtott szolgáltatásokat, vagy a szervezettel szemben egyéb módon fellépnek. A hacker szerint a csoport nem véglegesen akar eltörölni oldalakat a netről, támadásait inkább figyelemfelkeltésnek szánja: a honlapokra irányított extrém méretű forgalom ugyanis sok cég számára extra költséget okoz majd.

A csoport a YouTube-on egy videót is publikált, amelyen egy beszédszintetizátorral felolvasott szöveget hallani különböző tüntetéseken készült felvételek alatt. Ebben kifejtik, hogy az internethez való hozzáférés ma már alapvető emberi jog, és ebből adódóan nem lehet azt korlátozni vagy cenzúrázni. A csoport a Twitteren nyitott fiókjában azt is közölte, mindenkit meg fog támadni, aki megpróbálja cenzúrázni a WikiLeakset. Az adatokat kiszivárogtató szájt ellen is gyakoriak a támadások, ezek egyikét egy hazafias indíttatásból tevékenykedő amerikai hacker hajtotta végre, aki saját bevallása szerint a külföldön állomásozó amerikai katonák élete védelmében cselekedett.