Hackerek áldozatául esett a bloghálózat

Vágólapra másolva!
Ismeretlen hackerek feltörték, és a Pirate Bay-re töltötték a neves blogokat működtető Gawker Media lapjainak forráskódját, és adatbázisának részleges tartalmát. A támadók által megszerzett adatok között vannak a hozzászólók - köztük számos magyar felhasználó - jelszavai is.
Vágólapra másolva!

A Gawker.com-ra már kikerült egy figyelmeztetés, ami a felhasználókat a jelszavaik megváltoztatására szólítja fel. Az blogcsoport menedzsmentje által jegyzett írás arra is felhívja a figyelmet, hogy a több oldalon használt jelszavakat érdemes máshol is lecserélni. Ugyan az oldalak titkosítva tárolták a jelszavakat, a választott rejtjel a gyengébbek közül való, így az esetleges támadók könnyen visszafejthetik azokat. Az áldozatok között számos magyar felhasználó is van, nekik azt ajánljuk, hogy minél hamarabb változtassanak jelszót az összes olyan szolgáltatásban, ahol ugyanazokat a belépési adatokat használták, mint a gawkeres blogokon.

A Pirate Bay-re feltöltött torrenthez mellékelt leírásban a hackerek hosszasan gúnyolódnak a Gawker számítógépes biztonsághoz való hozzáállásán. Leveleket idéznek a betörést felfedező vezető, Nick Denton postaládájából, valamint közlik a szerkesztők által használt jelszavakat, valamint a cég által használt szerverek jelszavait is közlik.

Forrás: [origo]
Több mint egymillió felhasználónak kell jelszót cserélnie

A letölthető 486 megabájtos fájlban a hackerek állítása szerint 1,3 millió felhasználó jelszava található meg. A többi fájlban pedig megtalálható a bloghálózat összes cikkje az azokra érkezett hozzászólásokkal együtt, valamint a Gawker készülő új felületének terve is. Úgy tűnik, a Gawker adatai tetszenek a Pirate Bay felhasználóinak. A csomagot 331-en osztják meg jelenleg, és több mint kétszázan töltik le.

A blogbirodalom valószínűleg azzal uszította magára a hackereket, hogy többször elítélte a 4Chan fórumozóiból álló Anonymous csoport tevékenységét. Legalábbis erre utal, hogy a támadást elkövető Gnosis nevű csoport a torrenthez mellékelt fájlban köszönti a 4chaneseket. Az internetes trollok és a bloggerek viszonya korábban sem volt jó, júliusban már vívtak egy kisebb háborút, amikor a Gawker egy hosszas online zaklatási ügy áldozata mellé állt.