Ismert képtárhelyeket perelhet be a Kodak

Vágólapra másolva!
Bár a Kodak a Shutterfly nevű internet képtárhely oldalt perelte be szabadalomsértés miatt, egy szabadalmi szakértő szerint jó esély van arra, hogy az amerikai fotós cég más hasonló szájtokat, például a Picasát és a Flickrt is be fogja perelni.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint a Kodak két évvel ezelőtt azért perelte be a Shutterfly nevű szájtot, mert az állítása szerint sérti az egyik olyan szabadalmát, ami digitális fotók online megjelenítésével kapcsolatos. A képtárhely oldal tagadja a vádakat, és viszontperelte a Kodakot. Ugyanakkor a BBC-nek egy szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogi ügyekkel foglalkozó iroda, a Pinsent Masons jogásza, Deborah Bould úgy nyilatkozott, az elmúlt két évben számos internetes képtárakban alkalmazott technológiával kapcsolatos szabadalomsértési pert indítottak vállalatok.

Bould elmondása szerint az amerikai Kodak szabadalmai rendkívül széles körűek: a négyszáz levédett eljárás gyakorlatilag szinte minden olyan megoldást magukban foglal, amely képek szerveren való tárolásával és papírnyomatok rendelésével kapcsolatos. Ennek megfelelően a szakértő arra számít, hogy a Kodak más oldalakat, így például a Google Picasáját és a Yahoo Flickrjét is be fog perelni. Egy másik szellemi tulajdonnal foglalkozó cég, az Osborne Clarke vezetőjének tapasztalatai szerint a kisvállalkozások általában inkább kifizették a Kodaknak a licencdíjat, csak a Google-hoz és a Yahoo-hoz hasonló óriásvállalkozások mernek peres ügybe keveredni a Kodakkal.

Ahhoz, hogy a fotós termékeiről ismert amerikai cég kártérítést tudjon bevasalni az online szolgáltatások működtetőitől, arra van szükség, hogy bebizonyítsa, hogy az általa szabadalmaztatott technológia levédetésekor teljesen egyedi innováció volt. A Kodak a digitális fotózás elterjedésével nem volt képes tartani a lépést, fényképezőgépei nem tartózkodnak a legsikeresebbek közé, ami valószínűleg erősen hozzájárul ahhoz, hogy megpróbáljon a fotózáshoz kapcsolódó szabadalmaiból pénzt csinálni.