USA: vége lehet a netsemlegességnek

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány távközlést felügyelő szerve, az FCC kedden dönt az internetes adatok továbbításának szabályozásáról. Várhatóan megnyílik a kapu az előtt, hogy a webes szolgáltatásokat üzemeltető cégek prémium összeköttetést vásároljanak az internetezőkhöz, arra viszont nem lesz mód, hogy a netszolgáltatók blokkolják a nagy sávszélességet igénylő szolgáltatásokat.
Vágólapra másolva!

Az új szabályozásról kedden dönt az Szövetségi Kommunikációs Bizottság, vagyis az FCC, az Egyesült Államok nemzeti hírközlési szerve, és az előzetes várakozások szerint meg fogják szavazni azt, bár életbe lépését megelőzően még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia azt, ami csak a jövő év második felében várható - írja a CNN.

Mobilon lehet blokkolni szájtokat, vezetéken nem

Az új előírások értelmében az amerikai vezetékesinternet-szolgáltatók nem lassíthatnak vagy blokkolhatják olyan webszájtok elérését ügyfeleik elől, amelyek használata túl nagy sávszélességet igényel. Ugyanakkor a BBC cikke szerint ez az előírás csak legálisan működő szolgáltatásokra vonatkozik.

Mobilinternetes szolgáltatások esetében ugyanakkor az operátorok blokkolhatják bizonyos, nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások elérését. Az, hogy a mobilnet esetében a szabályozás megengedőbb, annak köszönhető, hogy ezek a hálózatok fejlettségükben és kapacitásukban még nem érik el vezetékes társaikat.

Extra sebességért lehet pénzt kérni

Az új szabályok értelmében, az internetszolgáltatók legálisan kérhetnek extra díjat azért, hogy egyes weboldalakat vagy szolgáltatásokat ügyfeleik kiemelt sebességgel érhessenek el, ami például egy online videotéka esetében lehet kulcsfontosságú.

Az elmúlt években számos kritika érte az internet semleges működésének biztosítását célzó irányelveket, leginkább azért, mert azok jóval megengedőbbek a mobilhálózatokon zajló forgalom befolyásolásával szemben a vezetékes hálózatoknál. Bírálói "kamu netsemlegességként" hivatkoznak az új előírásokra.