Profi YouTube-diszkó szilveszteri bulizáshoz

Vágólapra másolva!
Sok házibuli YouTube-diszkózásba fullad, vagyis a résztvevők a házigazda számítógépe előtt egymást váltva ütik be a videomegosztó keresőjébe aktuális kedvenc számaik címét. Ez nyilván szilveszterkor sem lesz másképp, de néhány okos weboldal segítségével feldobhatjuk a dolgot.
Vágólapra másolva!

A világtörténelem során valószínűleg sosem volt még olyan parti, ami akkor kezdődött volna, amikorra meghívták a résztvevőket. Az egy-két kényelmetlenül korán érkező ismerőstől eltekintve, mindenki legalább fél-háromnegyed órát szokott késni, az igazi bulira szánt számokat pedig nem érdemes addig ellőni, amíg a többiekre várunk.

Forrás: [origo]
Körbe lehet adni az irányítást a YouTube Socialban

Erre a helyzetre találták ki a YouTube Social nevű szájtot, amelyet akár több számítógépről is lehet egyszerre vezérelni. A szolgáltatás minden látogatónak létrehoz egy privát csetszobát, ahová annak egyedi linkjének elküldésével meghívhatja barátait is. Az oldal rendkívül egyszerű, egy fő funkciója van csupán, ám azt nagyon ügyesen oldották meg: a lap közepén található videóablak vezérlését át lehet adni a szobában tartózkodóknak, így mindig más rakhatja be kedvenc zenéjét.

Zenét a csőből, de azonnal!

Ha viszont váratlanul állítanak be a vendégek, vagy a buli hevében nincs idő a mixeléssel, keresgéléssel szöszmötölni, jól jön a nemrég elindult Uwall.tv nevű argentin oldal, amit csak meg kell nyitni, és máris rábökhetünk a teljes képernyőt betöltő lemezborító-mozaikon az éppen a hangulatunkhoz illő előadóra, miután a képernyő tetején kiválasztottuk a megfelelő stílust. A szájt ezek után egy felugró ablakban elkezdi játszani a kedvencünktől talált dalokat, és meg sem áll addig, amíg van valami a listán.

Forrás: [origo]
Csak két kattintás és szól a kiválasztott műfaj

Ha viszont tudjuk, hogy kitől, mit hallgatnánk meg éppen, akkor ott az oldal keresője, ahová számcímet, előadót, kulcsszót egyaránt beírhatunk, és kattintásra ugyanúgy elindul a találatok lejátszása, mint egy előadó kiválasztása esetén. A szájton elvileg csak zenei klipek találhatók, de egyik-másik előadóról találtunk a bulizásra alkalmatlan bejátszásokat is, ezeket a lejátszóablakban található léptetőgombokkal lehet átugrani. Ezekből még nem ártott volna egy még nagyobb verzió valahol a kezelőfelületen, de a szájt így is kiváló.

Reggel visszahallgatható az esti mix

A szilveszteri bulizás céljaira leginkább az ugyancsak böngészőből működő, magyar fejlesztésű Dragontape válhat be leginkább. A szolgáltatás különlegessége, hogy csak egy felülete van: ugyanazon a képernyőn keressük az új számokat a YouTube-ról, rendezzük sorba a zenéket, tekerünk beléjük, és játsszuk le a listára felvett klipeket. A Dragontape az épp játszott számokhoz tartozó klipet játssza, ha nem bolygatjuk a számítógépet, akkor még a lejátszólistát is eltünteti, és teljes képernyőre nagyítja a videót.

A virtuális szalagra felrakott videók egyszerű szabályoknak engedelmeskednek. Két klip között lehet átfedés, ilyenkor az látszik és hallatszik, amelyik feljebb helyezkedik el. A funkciónak hála a számok unalmas bevezető részét, valamint a lassú lecsengést is le lehet vágni. Nem kell végighallgatni a Child in time lassú intróját, kezdhetjük rögtön azzal, hogy együtt sikítunk az énekessel. Sajnos a mixelést csak érzésre végezhetjük, nem lehet előzetesen belehallgatni a listára felrakott számokba.

Forrás: [origo]
Látványnak sem utolsó egy jól összerakott Dragontape mix

A Dragontape használatának két óriási előnye is van: az egyik az, hogy nem kell több böngészőfüllel zsonglőrködni ahhoz, hogy a parti minden résztvevője berakhasson egy zenét. Elég csak ezt az egy alkalmazást nyitva tartani, és megkérni a vendégeket, hogy az új számokat a lista végére fűzzék be. A másik pedig, hogy az előző napi lejátszási lista a maga teljességében megmarad, így nem kell utólag találgatni, hogy mi is lehetett az a jó szám az utolsó mojito előtt.

Pult mögé lép a YouTube-dj

Minden partiban eljön a pillanat, amikor jó ötletnek tűnik rákerverni a Ketchup song-ra a La bambát, vagy Zoltán Erika Szerelemre születtem-jét megbolondítani egy Ámokfutók slágerrel. Az egyszerű ötlet szerencsére több fejlesztőt is megihletett, ezért több YouTube-Mixerből is választhatunk attól függően, hogy egy teljes keverőpultot szeretnénk használni, vagy elég, ha két videót tud egyszerre játszani.

Forrás: [origo]
Csak a legalapabb funkciók kerültek bele a YouTube Mixerbe

A YouTube Mixer nevű oldal teljesen fapados, tényleg csak annyit lehet vele csinálni, hogy egymásra keverünk két dalt. A videós ablakok között egy crossfader csúszka van, amivel a jobb és bal oldali lejátszóba betöltött klip hangerejét szabályozhatjuk. Az egyetlen extra két betöltő mező, ahová chatablakból kimásolt, másik böngészőben megkeresett videólinkeket másolhatunk be. Ezeket ugyanúgy be tudja tölteni a mixer, mintha a videó ablak apró keresőjével találtuk volna meg őket.

Forrás: [origo]
Pszichedelikus külső táncoló állatokkal

Néhány hangulati extrával tartalmaz többet a borzasztó hosszú, Two YouTube Videos And A Motherfucking Crossfader nevű szolgáltatás. A tinik weboldalait idéző, csillámporos betűvel írt logó mellett a változtatható háttér növeli a partihangulatot. A mixernek alaphelyzetben fekete alapon kék csillagos háttérképe van, ami a bal alsó sarokban található partygombot lenyomva egy frenetikus, táncoló állatfigurákkal teli, animált gifre cserélődik.

Forrás: [origo]
A Tecső Mixer a legkomolyabb az összes keverők közül

Aki komolyabb szoftverre vágyik, annak sem kell elhagynia a böngészőt. Ezer apró finomsággal bővebb a magyar fejlesztésű Tecső Mixer, ami jelenleg a legokosabb a videomegosztóra épülő dj-programok közül. A gyorsbillentyűkkel is szabályozható szoftveren állíthatunk mester hangerőt, külön, külön a két lejátszó hangerejét, illetve egy crossfaderrel pedig azt szabályozhatjuk, hogy a két egyszerre játszott dal közül melyik szóljon hangosabban. (Akinek megtetszett a mixer, az akár a saját tárhelyére is felrakhatja.)

Zene a kezdődő másnaphoz

Az önjelölt dj-k után már semmi jó nem következhet, lassan leszállóágba kerül a parti. A kanapén alvókat kerülgető, az utolsó koktélokat megkeverő bulizóknak többnyire már az is jó, ha ugyanaz a szám megy le egymás után többször. Nem kell másik dalt keresni, ha már egyszer megtaláltuk a Bis zum bitteren ende-t vagy a Sympathy for the devil-t. A buli végének - és a másnapi takarításnak - a szoftvere ezért a YouTuberepeat.com, ami addig játssza körbe körbe a beletáplált egy darab dalt, míg valaki le nem csukja a laptopot, és el nem ismerjük, hogy végleg 2011 lett.