Meghátrált a Facebook a panaszok nyomán

Vágólapra másolva!
Komoly kritika érte szakértők részéről a Facebookot amiatt, hogy a közösségi oldalhoz készülő alkalmazások ezentúl akár a felhasználók lakcíméhez és telefonszámához is hozzáférhetnek. A közösségi oldal a számos panasz hatására kedden bejelentette, egyelőre nem vezeti be a funkciót. 
Vágólapra másolva!

A Facebook fejlesztői blogján pénteken jelentette be, hogy a közösségi oldalra applikációt fejlesztők számára lehetővé teszi korábban hozzáférhetetlen felhasználói adatokhoz, a lakcímhez és a mobiltelefonszámhoz való hozzáférést. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a fenti adatokat a felhasználó megadta az oldalon, és az alkalmazások telepítése előtt a szájt - jelenlegi gyakorlatának megfelelően - kilistázza, hogy a kiválasztott program milyen hozzáférési engedélyeket kér. Ez a megoldás elvileg azt a célt szolgálja, hogy a felhasználók eldönthessék, megbíznak-e egy-egy applikációban.

Bár a közösségi oldal hangsúlyozta, hogy előírásai biztosítják, hogy az alkalmazások csak legitim célokra használhassák a felhasználói adatokat, számos bírálat érte a közösségi szájtot adatvédelmi és biztonsági szakértők részéről.

Forrás: [origo]
Ilyen ablakban kérhet egy applikáció hozzáférést adatainkhoz

Graham Cluley, a Sophos internetbiztonsági cég szakértője szerint az lenne a helyes megoldás, ha a lakcímhez és mobiltelefonszámhoz hasonló, kiemelten bizalmas adatokhoz csak valamilyen módon bevizsgált fejlesztők férhetnének hozzá. Bár a Facebooknak valóban léteznek a saját platformjának használatára vonatkozó, szigorú adatvédelmi előírásai, a szájton lévő rengeteg applikáció közt nagyon sok rossz szándékú, adattolvajlásra, spamelésre szolgáló példány is megtalálható, ezek száma pedig egyre csak nő - írja a Mashable. A Facebook fejlesztői blogján még egyes alkalmazások készítői is kritizálják a közösségi szájt lépését, mivel úgy vélik, hogy ha az emberek nem találják megfelelően védettnek bizalmas adataikat, egyszerűen ki fogják törölni adatlapjukról lakcímüket és telefonszámukat, így azokat aztán legitim célokra sem lehet majd felhasználni.