Torrentezőket perelnek Paris Hilton pornóvideója miatt

Vágólapra másolva!
Több mint nyolcszáz bittorrentezőt perelt be az a cég, amely Paris Hilton nyolc évvel ezelőtt az internetre szivárgott amatőr pornóvideóját forgalmazza.
Vágólapra másolva!

Az amerikai híresség és akkori barátja Rick Salomon együttlétéről készült kézi kamerás felvétel még 2003-ban szivárgott az internetre. A kezdetben fájlcserélőkön és illegális letöltőoldalakon terjesztett felvételt 2004-ben - meglehetősen zavaros körülmények közt az Xpays Inc. nevű cég megszerezte a felvétel kiadási jogait. A társaság piacra is dobta azt DVD-n annak dacára, hogy Paris Hilton az intim pillanatokat megörökítő videó kiszivárogtatása miatt beperelte a felvételen ugyancsak látható volt barátját. A társaság millió dolláros profitot kaszált be a felvételből, s kiadványa pornóipari díjakat is elnyert.

A TorrentFreak beszámolója szerint az Xpays a napokban 843 felhasználót perelt be egy kaliforniai bíróságon, akiket azzal vádol, hogy jogtalanul osztották meg a BitTorrent letöltőtechnológia segítségével a Paris Hiltonról készült szexfelvételeket. A pornófilmeket kiadó társaság egyelőre nem tudta beazonosítani a konkrét felhasználókat, csupán az IP-címeiket, és a bíróságon keresztül azt szeretné elérni, hogy a jogsértő netezők előfizetői adataihoz is hozzáférhessen.

A társaság a videó illegális megosztásával számára okozott kárt akarja bevasalni a felhasználókon. Az illegális letöltésekkel foglalkozó blog szerint az utóbbi hónapokban több pornóipari cég is pert indított a BitTorrenttel letöltő felhasználók ellen. Ha egy kiadó meg tudja szerezni az illegális letöltők előfizetői adatait, akár egyesével is beperelheti ezeket, bár a cégek inkább peren kívüli megállapodásra törekszenek az illegális letöltőkkel, akik így néhány száz dollár megfizetése ellenében mentesülhetnek a jogi procedúra alól - írja a TorrentFreak.