Százezer amerikai torrentezőt pereltek be tavaly

Vágólapra másolva!
Összesen közel százezer torrentezőt pereltek be filmstúdiók és lemezkiadók érdekeit képviselő jogvédő szervezetek. A TorrentFreak értesülései szerint a beperelt felhasználók száma az elmúlt egy évben jelentősen megemelkedett.
Vágólapra másolva!

Az illegális letöltés világával foglalkozó blognak egy névtelenségbe burkolódzó olvasó juttatott el egy táblázatot, amelyben összegyűjtötte, hogy hány olyan per folyik amerikai bíróságokon, amely kapcsolatba hozható internetes letöltésekkel. A táblázat szerint 2010 és 2011 januárja között az USA-ban összesen 99 924 felhasználó ellen nyújtottak be keresetet a bíróságon jogtulajdonosok. Legtöbbjük a BitTorrent letöltőprogram segítségével töltött le - és a megoldás jellegéből adódóan meg is osztott másokkal - zenéket, szoftvereket vagy filmeket, néhány száz felhasználó pedig az eDonkey nevű fájlcserélő hálózaton tette ugyanezt.

Emellett a TorrentFreak arról is beszámol, hogy az elmúlt hónapokban egyre jobban nő a beperelt felhasználók száma: az ismeretlen személyazonosságú - IP-címeik alapján beazonosított - letöltőket elsősorban pornóipari cégek perelik be. Ha a jogtulajdonosok bírósági úton meg tudják szerezni az illegális letöltők személyes adatait, beperelhetik őket, de gyakoribb, hogy peren kívüli megegyezést javasolnak nekik néhány száz dolláros összeg megfizetése ellenében.

Ezt a gyakorlatot az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű jogvédő szervezet éles kritikával illette, mondván, a felpereseknek eleve nem céljuk, hogy valamennyi letöltővel végigvigyék a bírósági procedúrát, eleve a peren kívüli megegyezésre törekszenek, a rengeteg benyújtott üggyel viszont feleslegesen terhelik a bíróságokat. Az EFF szerint a szerzőijog-tulajdonosoknak minden joguk megvan arra, hogy szellemi tulajdonaikat védjék, de ennek során nem alkalmazhatnak tisztességtelen módszereket.