A gyerekek 60 százaléka hazudik koráról az interneten

Vágólapra másolva!
A fiatal internetezők hatvan százaléka nem valós korát adja meg az interneten zajló ismerkedéskor, és 43 százaléknak vannak olyan online barátai, akikkel még soha nem találkozott - derült ki egy brit felmérésből, amelyet a biztonságosabb internetet szorgalmazó nemzetközi akciónap kapcsán ismertettek. 
Vágólapra másolva!

A fiatalok még mindig lebecsülik azokat a veszélyeket, amelyektől a szülők óvják őket, és kockázatoknak teszik ki magukat a világhálón - állítja a Kidscape felmérése. A gyermekvédő szervezet több mint 2300 fiatal - 11 és 18 év közötti - brit internethasználót kérdezett internetes szokásairól. A felmérés szerint a netezők java része hazudik koráról a világhálón, a legtöbbet azok, akik idegenekkel erednek beszélgetésbe. Közülük 60 százalék a koráról nem állít igazat, 40 százalék a személyes kapcsolatairól fogalmaz meg valótlanságokat.

Egy másik, a Kaspersky Labs internetbiztonsági cég által végzett felmérés arra világított rá, hogy a felhasználók 43 százalékának van olyan online barátja, akivel még soha nem találkozott. A 18 és 24 év közöttiek körében 54 százalék ez az arány. Szakemberek szerint az adatok azt sugallják, hogy a fiataloknak több személyisége is megmutatkozhat a világhálón. És bár az iskolák és a szervezetek nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos internethasználat oktatására, a fiatalok mégsem tekintik magukra érvényesnek az esetleges kockázatokat.

A Kidscape által megkérdezett fiatalok 45 százaléka állította, hogy néha boldogabb a világhálón, mint a való életben, 74 százalék mondta azt, hogy másként viselkedik az interneten.