Öngyilkosságokat megelőző szolgáltatást indított a Facebook

Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb közösségi oldalán webes űrlapon jelezhetik a felhasználók, ha egy ismerősükről azt gyanítják, öngyilkosságra készül.
Vágólapra másolva!

A Facebook a Szamaritánusok nevű nonprofit szervezettel együttműködve indította be a szolgáltatást, amely az Egyesült Királyságban és Írországban közel húszezer önkéntest foglalkoztató lelkisegély-szolgálatot működtet. Az új szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egy webes űrlapon keresztül jelezzék a Facebooknak, ha arra gyanakodnak, hogy egy ismerősük öngyilkosságot akar elkövetni.

Az ilyen jelzések a közösségi oldal ügyfélszolgálatára futnak be, amely kiemelten foglalkozik ezekkel, és az esettől függően vagy a rendőrséget, vagy a lelkisegély-szolgálatot értesíti. A prevenciós szolgáltatás bevezetését megelőző három hónapos tesztidőszak alatt számos bejelentést fogadott, és nem érkeztek be rajta hamis jelzések - nyilatkozta a Facebook.

A közösségi oldal egyébként eddig is kezelte az öngyilkossággal kapcsolatos ügyeket: ha egy felhasználó élete veszélyben forog, a helyi rendőrséget értesíti. A Szamaritánusokkal közösen üzemeltetett szolgáltatást a Facebook Súgóközpontjából lehet elérni, de egyelőre csak az angol ajkú felhasználók számára, próbánk során elérhetetlen volt a bejelentő űrlap. A közösségi oldal több felhasználója követett már el öngyilkosságot, ráadásul szándékukról sokszor az üzenőfalukon is beszámoltak, de számos alkalommal senki sem jelezte ezeket a rendőrségnek, így nem sikerült megakadályozni ezeket - írja a BBC.