Feltörték az ausztrál miniszterelnök számítógépét

Vágólapra másolva!
Julia Gillard, Ausztrália miniszterelnökének, és még legalább tíz ausztrál miniszter parlamenti számítógépét érte hackertámadás.
Vágólapra másolva!

A Sydney-i Daily Telegraph napilap értesülései szerint amerikai hírszerző szervek értesítették a behatolásról az ausztrál kormányzatot. A lap úgy tudja, hogy az egyelőre ismeretlen behatolók több ezer e-mailhez hozzáfértek, és nem csak a miniszterelnök által használt számítógépet, hanem legalább tíz miniszter PC-jét is feltörték.

Bár az ausztrál kormányzat egyelőre semmilyen információt nem közölt a támadásokról, nem cáfolta, de nem is erősítette meg azokat. A nem hivatalos sajtóinformációk szerint a hackerek célpontja valószínűleg az ausztrál parlament e-mail üzeneteit továbbító hálózat volt, amely kevésbé védett, mint a másik, amelyen a képviselők érik el az internetet. A BBC brit közszolgálati médium úgy tudja, hogy a hackerek Kevin Rudd külügy-, és Stephen Smith védelmi miniszter levelezéséhez is hozzáfértek. A BBC szerint a behatolók valószínűleg Ausztrália jövedelmező bányaiparával kapcsolatos információkat akartak megszerezni.

A Daily Telegraph anonimitást kérő ausztrál kormányzati forrásból úgy értesült, hogy bár még nem tudni, kik lehettek a behatolók, többek közt kínai hírszerző ügynökségeket is a gyanúsítanak a feltöréssel.