A Google és a Facebook is támadja a szigorú internetes törvényt

Vágólapra másolva!
Jogi úton támadta meg több mint húsz internetes cég a francia kormánynak azt a törvénytervezetét, amely előírná az online szolgáltatásokat nyújtó cégeknek, hogy egy évre visszamenőleg őrizzék meg nem csak a felhasználóik adatait, hanem még a jelszavakat is.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint az ASIC, a közösségi szolgáltatásokat nyújtó internetes társaságok szövetsége, az ASIC a francia államtanács elé viszi az ügyet. Az internetes cégek azt tartják problémásnak, hogy a francia kormányzat tervei szerint arra kötelezné őket, hogy felhasználóik tevékenysége során rögzítésre került személyes adatait egy éven át tárolják. A tárolandó adatok között szerepel a név, a postai cím, a telefonszám, illetve a felhasználók által használt jelszavak is, melyeket ki kellene adnia a cégeknek a rendőrségnek, vámhivatalnak vagy adóhatóságoknak, ha ezekre szükség van egy nyomozáshoz.

A tiltakozáshoz többek közt a Google, a Facebook, az eBay online kereskedőház és a Dailymotion nevű online videós szájt is csatlakozott - írja a BBC. Az ASIC vezetője a BBC-nek úgy nyilatkozott, az új adatvédelmi szabályok szükségtelenül drákói szigorúságuak, megalkotása előtt ráadásul a kormányzat nem konzultált az Európai Bizottsággal sem. Az internetes cégeket tömörítő szövetség szerint a felhasználók jelszavainak rögzítésére semmiképp nem szabad kötelezni az internetes cégeket, ez ugyanis komoly biztonsági kockázatot rejt. Az ASIC jogi úton azt akarja elérni, hogy az adatok megőrzésére vonatkozó törvény ne lépjen hatályba.